ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.11.2014 15:55:21

Mistrem rukodělné výroby kraje je řezbář Ján Chvalník z Bohutína

 Mistrem rukodělné výroby kraje je řezbář Ján Chvalník z Bohutína

Řezbář Ján Chvalník z Bohutína na Příbramsku získal titul Mistr tradiční rukodělné výroby Středočeského kraje 2015.

Titul oceňuje lidové řemeslníky za jejich dovednost, zručnost a znalost postupů a technologií zvláště u těch řemesel, kterým hrozí zánik. Udělení titulu schválila Rada kraje na svém zasedání 24. listopadu 2014.

„Pan Chvalník ze dřeva vyřezává nádherné betlémy. Tradice betlémů na Příbramsku je tak díky němu stále živá. Navíc se pravidelně věnuje pořádání výstav lidových betlémů v České republice i v zahraničí. Věřím, že má šanci uspět také v celostátní soutěži Nositel tradice lidových řemesel,“ řekl hejtman Středočeského kraje Miloš Petera.

                                

Řezbáře Jána Chvalníka na ocenění navrhl ředitel Hornického muzea Příbram Josefa Velfla. „Ján Chvalník je jedním z nejznámějších řezbářů ve středních Čechách. Je také dlouholetý starostou spolku příbramských betlémářů,“ uvedl Josef Velfa.

Ján Chvalník vytváří figurky včetně zvířat, stromů i staveb a staví betlémy. „Vyřezával ze dřeva hračky již jako malý chlapec, první betlémové figury začal tvořit v roce 1987. Nejprve opravoval a doplňoval staré betlémy, postupně se pouštěl i do vlastní výroby. V první polovině 90. let se specializoval na miniaturní betlémy ve skořápkách ořechů,“ připomněl středočeský radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek.

Mistr své umění předvádí nejen na akcích ve Středočeském kraji. Spolupracuje se Základní školou v Sedlčanech, kde žákům ukazuje řezbářské techniky.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama