Ing. Zdeněk Štefek

politik ve stínu
  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,42. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.11.2014 7:51:43

Kraj zná Mistra tradiční rukodělné výroby pro rok 2015

Kraj zná Mistra tradiční rukodělné výroby pro rok 2015

Rada kraje 24. listopadu schválila udělení ocenění Mistra tradiční rukodělné výroby pro rok 2015 Jánu Chvalníkovi z Bohutína v oboru uchované řemeslné tradice „dřevo-řezbářství.“

Rada kraje 24. listopadu schválila udělení ocenění Mistra tradiční rukodělné výroby pro rok 2015 Jánu Chvalníkovi z Bohutína v oboru uchované řemeslné tradice „dřevo-řezbářství.“

„Soutěž je oceněním lidových řemeslníků, jejich dovedností, znalostí postupů a technologií tradičních lidových řemesel, zejména těch, kterým hrozí zánik. Mimo aktivní dovednosti musí mistr předávat řemeslo i dalším generacím.“ sdělil radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek.

Ocenění je udělováno v souladu s vládní koncepcí účinnější péče o tradiční lidovou kulturu v České republice 2011 až 2015 a také je v souladu s výzvou UNESCO „Žijící lidské poklady“. Organizačním zajištěním soutěže bylo letos pověřeno Hornické muzeum v Příbrami. Vítěz obdrží nejen titul, ale i finanční odměnu.

„Pan Chvalník je skutečný mistr v dřevěných betlémech, své umění předvede i při výstavě betlémů v Příbrami, kde mu bude titul předán.“ dodal radní Štefek

V roce 2013 byl oceněn pan Jiří Rücker z Peček za svou dlouholetou práci v oboru uměleckého řezbářství, kde se věnoval výrobě perníkářských forem.

V roce 2014 byl titul Mistr tradiční rukodělné výroby udělen paní Miluši Šímové za tradiční výrobu vizovického pečiva.

Nositel titulu může být navržen i na celostátní titul „Nositel tradice lidových řemesel“, který je udělován při příležitosti Dnů evropského dědictví.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama