JUDr. Stanislav Polčák

  • STAN
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,83. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.11.2014 9:53:00

Papež hovořil o hodnotách, kterým EU nevěnuje pozornost

Papež hovořil o hodnotách, kterým EU nevěnuje pozornost

Papež František přednesl projev v Evropském parlamentu jako teprve druhý papež v historii (po Sv. Janu Pavlu II. v roce 1988).

 Jeho slova jakoby se podobala krůpějím živé vody, která pokropila vyprahlou půdu. Hovořil o hodnotách, k nimž EU nevěnovala takovou pozornost. Lidská důstojnost je i přes výzvy nového století podle papeže Františka nezpochybnitelná hodnota. V této souvislosti zmínil i důstojnost uprchlíků, kteří na lodích umírají ve vodách Středozemního moře, nebezpečí otrocké práce, kterým jsou uprchlíci mnohde vystavováni.

Velmi mne potěšilo, když papež vyzval Unii, aby se neuzavírala, ale aby dále pokračovala ve svém rozšiřování a šířením tak hodnot, za které už ostatně obdržela v minulosti Nobelovu cenu míru. Výslovně vyzdvihl země Balkánu. Ještě ve funkci poslance českého parlamentu jsem měl tu čest předsedat skupině přátelství právě s balkánskými státy, které čekají na vstup do EU. Bohužel nový předseda Komise před měsícem prohlásil, že za jeho předsednictví se Unie nerozšíří. Jakou naději tedy dáváme těmto zemí a naším partnerům jako jsou Makedonie či Moldávie. Snad i po slovech papeže Unie svůj přístup přehodnotí, má-li býti skutečně "jednotná v rozmanitosti".

Projev papeže byl mnohokráte přerušen potleskem poslanců EP. Po jeho skončení zazněl několikaminutový aplaus ve stoje. Bylo až neuvěřitelné, že mu vestoje tleskali jak komunisté, tak euroskeptici. Nikdo nestál otočený zády.

Návštěva papeže Františka byla zatím nejskvělejším momentem, který jsem v Evropském parlamentu zažil. Katolická církev má svém čele zase skutečnou osobnost, která umí vytyčovat směr.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama