JUDr. Jiří Pospíšil

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,01. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.11.2014 14:48:00

Evropský parlament nevolá po rozdělení Googlu

Evropský parlament nevolá po rozdělení Googlu

Evropský parlament nevolá po rozdělení Googlu ani žádné jiné firmy, pouze požaduje, aby internetové vyhledávače nediskriminovaly konkurenty a neklamaly spotřebitele.

 Evropský parlament dnes hlasuje o usnesení o právech spotřebitelů na jednotném digitálním trhu, jehož návrh obsahuje i výzvu Evropské komisi, aby zvážila návrhy směřující k oddělení vyhledávačů od ostatních komerčních služeb jako jednoho z možných dlouhodobých nástrojů k dosažení cíle rovné soutěže a ochrany spotřebitele.

"Mediální informace, že europoslanci chtějí rozdělit Google, jsou hrubým zkreslením toho, co se na půdě Evropského parlamentu skutečně odehrává. Kromě toho, že v návrhu usnesení není jmenovitě zmíněn Google ani jiný obchodní subjekt, nenajdeme v něm byť jen náznak úvahy o rozdělení konkrétní společnosti nebo obecně společností působících na poli internetových služeb", uvádí k tomu europoslanec Jiří Pospíšil, člen výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele, pod který usnesení tematicky spadá.

"Výzvu ke zvážení návrhů na oddělení vyhledávačů od ostatních komerčních služeb jako jednoho z možných dlouhodobých nástrojů posílení soutěže a ochrany spotřebitele skutečně nepovažuji za útok proti Googlu jako takovému, ale jako příspěvek do diskuse o řešení závažného problému, se kterým se již čtyři roky složitě potýká Evropská komise vyšetřující společnost Google ze zneužití dominantního postavení na trhu EU. Problém spočívá v tom, že internetoví giganti jako je Google ve svých vyhledávačích upřednostňují své vlastní služby, jako je např. Google shopping, na úkor služeb konkurentů. To má za následek jednak poškozování konkurentů a jejich neférové vytlačování z trhu, jednak klamání řady spotřebitelů, kteří se mohou mylně domnívat, že jim vyhledávač nabízí pro ně nejvhodnější zboží, což zdaleka nemusí být pravda", objasňuje svůj postoj Pospíšil.

"Je namístě položit si otázku, komu vzdouvající se hysterie okolo Googlu prospívá. Odpověď je nabíledni - v prvé řadě Googlu samotnému. Chápu, že mu nevoní protisoutěžní popotahování ze strany Evropské komise, které se vleče i z toho důvodu, že se jedná o mimořádně citlivou a technicky spletitou kauzu. Já v této souvislosti věřím nové komisařce paní M. Vestager, že se do ní s plnou vervou vloží a dotáhne ji ke zdárnému a spravedlivému konci. Jsem přesvědčen, že úkolem státu a potažmo i Evropské komise je bojovat proti monopolům a jiným gigantům, kteří zneužívají svého dominantního postavení na trhu k neférovému potírání konkurence a k manipulování spotřebiteli, mnohdy za použití důmyslných a obtížně dokumentovatelných technických metod a postupů", uzavírá europoslanec Pospíšil.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama