ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.11.2014 13:17:51

Kraje dostanou od ministerstva zdravotnictví 50 milionů na investice do nemocnic

Kraje dostanou od ministerstva zdravotnictví 50 milionů na investice do nemocnic

Na zámku Zbiroh na Rokycansku se v pátek 28. listopadu konalo jednání Rady Asociace krajů ČR, kterého se zúčastnili také ministři Jiří Dienstbier a Svatopluk Němeček.

Hlavními body jednání hejtmanů s ministrem zdravotnictví Němečkem byly připravovaná úhradová vyhláška a plánovaná investice do krajských nemocnic.

 „Pan ministr Němeček nás informoval, že ministerstvo financí hodlá uvolnit peníze na investice do nemocnic. Ministerstvo zdravotnictví chce tuto částku rozdělit mezi fakultní a krajské nemocnice. Každý kraj by tak měl v příštím roce dostat 50 milionů do svých nemocnic. Tento záměr velice vítám a co nejdříve panu ministrovi předložím návrh projektů, které bychom v našich nemocnicích potřebovali udělat,“ uvedl hejtman Středočeského kraje Miloš Petera, který se jednání Asociace krajů také účastnil.

  Dalším bodem jednání byla připravovaná úhradová vyhláška. Ta podle slov ministra Němečka znamená navýšení prostředků do nemocnic zhruba o 4 miliardy korun. „Nemocnice by tak měly bez problémů zvládnout navýšit platy o 5 %, což představuje asi 3,1 mld. Úhradová vyhláška je vstřícná také k regionálním nemocnicím. Jejich modernizaci považujeme za důležitou pro celou ČR, proto jsme se rozhodli poskytnout jim peníze na potřebné projekty,“ řekl ministr Svatopluk Němeček, který zároveň ocenil dobře fungující spolupráci s kraji.

 Předmětem jednání hejtmanů s ministrem Dienstbierem byla především novela zákona o zadávání veřejných zakázek. „Dosavadní zákon brzdí možnost investování ve veřejné správě a ztěžuje také čerpání peněz z evropských fondů. Budeme apelovat na Poslaneckou sněmovnu, aby zákon co nejdříve projednala,“ řekl předseda Rady AKČR a jihomoravský hejtman Michal Hašek.

 Asociace krajů se také zabývala změnou rozpočtového určení daní. Hejtmani především požadují navýšení podílu pro kraje z vybrané částky z DPH na úroveň roku 2010. Dále kraje chtějí znovu zavést podíl pro kraje na výnosech ze spotřební daně z minerálních olejů (např. pohonných hmot). Kraje by měly od státu dostávat část peněz na opravy krajských silnic. V současnosti stát vybere zhruba 60 - 70 mld. korun ročně. „S ministerstvem dopravy se podařilo vyjednat, že příští rok půjdou z takto vybraných peněz 3 miliardy korun na opravy krajských silnic. Řešení by ale mělo byt uděláno systémově,“ doplnil hejtman Miloš Petera.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama