Ing. Jiří Paroubek

Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,49. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.11.2014 19:20:00

Návrat realismu do západní Evropy

Návrat realismu do západní Evropy

Ještě před lety se podle průzkumů ke vstupu Ukrajiny do NATO klonilo pouze 19 % Ukrajinců, dnes, i díky opravdu masivní mediální kampani, je pro vstup Ukrajiny do Severoatlantické aliance celých 51 % ukrajinských občanů.

 Západní Evropa ale toto „ukrajinské nadšení“ pro NATO naštěstí příliš nesdílí.

Prezident Porošenko hodlá ke vstupu Ukrajiny do NATO během následujících tří let vyhlásit referendum – takový nápad se ale příliš nezamlouvá klíčovým zemím EU, Německu a Francii. Německý ministr zahraničí Steinmeier uvedl: „Připouštím partnerské vztahy Ukrajiny a NATO, nikoli ale její členství v alianci.“ Francouzský ministr zahraničí Fabuis k členství Ukrajiny prohlásil: „Když Ukrajinci tvrdí, že nebudou platit důchody lidem na východě země nebo když nová ukrajinská vláda říká, že jejím cílem je členství v NATO, tak to zřejmě vytváří velké problémy v zemi.“

Zdá se, že představitelé těchto klíčových zemí EU si začínají uvědomovat bezpečnostní zájmy Ruska. Pokud bylo před zhruba dvaceti lety mezi velmocemi ujednáno, že Ukrajina bude neutrální zemí, bylo by dobré tuto dohodu respektovat i nadále. Zdá se, že tato otázka je klíčová pro řešení vojenského konfliktu na východě Ukrajiny, resp. občanské války, která zde propukla. Bez dořešení tohoto konfliktu na východě území není možné přistoupit ke stabilizaci země, a to především v ekonomické oblasti. Ukrajina zápasí s hlubokou recesí, bojuje s vysokými deficity svých rozpočtů a se stále slábnoucí hřivnou. Stabilizace země je tedy první, na co by se nová ukrajinská vláda měla zaměřit, nikoli na ostření sporů s Ruskem ohledně členství Ukrajiny v NATO.

Ale upřímně, jaký zájem mají mít středoevropské země typu Česka, Slovenska či Maďarska na nerespektování národně-bezpečnostních zájmů jedné z velmocí (Ruska)? Vede to pouze k eskalaci napětí v Evropě.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama