doc. JUDr. Pavel Svoboda, Ph.D., D.E.A.

  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,15. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.11.2014 12:48:00

Asia Bibi nesmí zemřít

Asia Bibi nesmí zemřít

Pavel Svoboda, předseda právního výboru Evropského parlamentu, požadoval na plenárním zasedání parlamentu okamžité propuštění pákistánské křesťanky Asii Bibi.

Tato matka pěti dětí byla uvězněna v roce 2009, obviněna z rouhání a odsouzena k trestu smrti v roce 2010.  Za to, že pila vodu ze studny určené pro muslimy.

Pavel Svoboda požaduje, aby v případě, že Bibi propuštěna nebude, EU zrevidovala rozvojovou pomoc a obchodní preference, které Pákistánu poskytuje a aby se s Pákistánem jednalo o vytvoření podmínek pro vládu práva a pro výkon nezávislého soudnictví. Dodržování lidských práv, tedy i náboženské svobody, je totiž jednou z podmínek, které EU stanoví pro poskytování těchto výhod.

„Je tristní, že někdo na naší planetě může být pro doušek vody odsouzen k smrti z náboženských důvodů, “ dodává Pavel Svoboda.

Celý text projevu Pavla Svobody na plénu EP ve Štrasburku:

Vážený pane předsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové,

- Je dobrou zprávou pro všechny pronásledované občany v třetích zemích, že naše rezoluce na ochranu náboženské svobody mají konkrétní výsledky: v červenci jsme schvalovali rezoluci podobnou té dnešní, o súdánské křesťance Miriam Ibrahim, odsouzené na smrt. Tato žena byla týden po přijetí naší rezoluce osvobozena.

- Dnes se zastáváme Pákistanky Asia Bibi odsouzené na smrt a dalších obětí pákistánského zákona proti rouhání. I když Asia Bibi je křesťanka, většina obětí toho pákistánského zákona jsou překvapivě muslimové. I za jejich svobodu tady dnes bojujeme.

- V případě Asia Bibi vyzývám nejvyšší představitele EU, aby požádali prezidenta Pákistánu o udělení milosti Asie Bibi. To je nejrychlejší právní cesta k jejímu osvobození.

- Pokud nebude Asia Bibi a další oběti osvobozeny, vyzývám představitele EU, aby zrevidovali rozvojovou pomoc a obchodní preference, které EU Pákistánu poskytuje a aby v rámci 5-letého plánu spolupráce mezi EU a Pakistánem se jednalo s pakistánskými představiteli o vytvoření podmínek pro vládu práva a pro výkon nezávislého soudnictví.

- Není akceptovatelné pomáhat ze zdrojů EU zemi, jenž nedodržuje fundamentální zásady ochrany lidských práv v odpovídající míře. Dodržování základních lidských práv je konec konců jednou z podmínek EU pro země, kterým se rozvojové pomoci a obchodních preferencí ze strany EU dostává.

Děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama