MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • KDU-ČSL
  • Královéhradecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,07. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.12.2014 9:40:00

Izraelská inspirace pro českou vědu

Izraelská inspirace pro českou vědu

Opravdu mám radost, že jsem mohl v Izraeli spolu se svým protějškem, ministrem pro vědu, technologii a vesmír Jaa´kovem Perim podepsat deklaraci o vědeckovýzkumné spolupráci.

 Izrael je země podobné velikosti, blízké kultury a zároveň inovační lídr. Společným postupem s ním můžeme mnohé získat.

Je toho hodně, co bychom rádi z Izraele přenesli do České republiky. Uvedu alespoň tři hlavní věci, které nás mohou inspirovat: zapojení soukromého sektoru do vědy a výzkumu, schopnost mezinárodní spolupráce, včetně získávání grantů EU a systém, který podporuje výzkumnou excelenci.

Zapojení soukromého sektoru

Izrael se stejně jako Česká republika potýká s malým domácím trhem, což je samozřejmě jistý problém pro získávání rizikového kapitálu, pro rozjíždění start-upů a působení spin-off firem pro přenos technologií.

Izrael tuto potíž překonal tím, že zřídil státní fondy, v nichž se účastní autor nápadu, jeho banka a jako třetí strana stát. Tím dává vláda najevo, že inovacím věří a zároveň snižuje riziko. Když se projekt zdaří, fond prodá svůj podíl druhým dvěma soukromým vlastníkům za zůstatkovou cenu a kapitál použije pro nový projekt. Je to pořád efektivnější, než dotace, které se státu nevrátí vůbec. Byl bych velice rád, abychom se v tomto poučili v Izraeli.

I díky efektivnímu zapojení vlády (která navíc samozřejmě podporuje výzkum ve strategických oblastech), dokáže Izrael investovat do vědy a výzkumu 5% HDP, z čehož plná 4% pocházejí od soukromníků. Jinými slovy, přímá státní podpora je srovnatelná s ČR, ale podíl průmyslu na vědě a výzkumu více než dvojnásobný. Právě zde nás tlačí pata...

Mezinárodní spolupráce

Izrael se velice snaží o mezinárodní spolupráci. Ostatně před lety vyšla iniciativa k založení společného inovačního fondu z jeho strany. Ačkoli není členem EU, jeho vědecké týmy získávají značné prostředky z evropských programů. Na rozdíl od nás - konkrétně bychom rádi s izraelskými spolupracovali v rámci programu EU Horizont 2020.

Rovněž tak chceme nabídnout kapacitu našich nových vědeckovýzkumných center vybudovaných s přispěním fondů EU. Máme jich 48, mnohé jsou vybaveny špičkovými přístroji, ale uplatnění a udržitelnost některých z nich není vůbec jistá. Spoluprací při jejich využití bychom my získali smysluplné programy, izraelské firmy a výzkumníci pak nový prostor pro bádání a přímé zázemí v zemi EU.

Nakonec, ale ne v poslední řadě si od spolupráce s Izraelem slibujeme zapojení do programů spolupráce univerzit, výzkumných institucí a inovativních firem na roky 2016-2018, a to jak v oblasti základního, tak aplikovaného výzkumu. Samozřejmě s perspektivou prodloužení na další roky.

Podpora excelence

Izrael dokázal velice rychle vyniknout v řadě vědních oborů, v základním i aplikovaném výzkumu. Je to dáno i tím, že místo aby stát podporoval výzkumné instituce podle jejich velikosti a na základě historie, dává se daleko větší prostor než u nás osobní iniciativě.

V roce 2014 se Izrael umístil na 1. místě v soukromém podnikání, inovacích, aplikovaném výzkumu a kybernetické bezpečnosti. Vědeckou excelenci dokazuje fakt, že země srovnatelná počtem obyvatel s ČR získala jen v posledním desetiletí 6 Nobelových cen za chemii. Izraelské univerzity také úspěšné prodávají své poznatky na trhu, jen Hebrejská Universita v Jeruzalémě získává z patentů 40 mld Kč ročně.

V Izraeli funguje koordinace mezi vládou (kde kromě ministra pro vědu má ještě ministr průmyslu a obchodu na starosti aplikovaný výzkum), univerzitami, výzkumnými institucemi a firmami. To je inspirace zejména pro mě při budování nového úřadu pro vědu.

Zvýšení inovačního potenciálu nakonec bude záviset na vědcích a firmách. Mou ambicí ale je připravit jim k tomu podmínky a otevírat dveře do světa. Návštěvou v Izraeli samozřejmě práce na společných projektech nekončí, ale teprve začíná. Věřím, že naši lidé, ať už na univerzitách či ve výzkumných organizacích, tak v průmyslu - ale i v bankách - se této šance chopí. Cesta k budoucnosti vede i přes inspiraci v Izraeli.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama