doc. JUDr. Pavel Svoboda, Ph.D., D.E.A.

  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,15. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.12.2014 7:23:00

Podpora Česka počesku

Podpora Česka počesku

Kdo sledoval v předvečer druhé neděle adventní Události ČT1 - zprávu o (ne)podpoře natáčení cizích filmů v Česku, musel se nutně domnívat, že jde o nácvik politiků na silvestrovský večer.

Takovou absenci logiky vládnutí bylo možno vysvětlit jen pokusem o humor.

Pokud jde o fakta, divák se dozvěděl, že ministr financí Babiš chce pro rok 2015 pobídky pro cizí filmové produkce snížit z 800 mil. Kč na 500 mil. Kč. Dále se divák dozvěděl, že peníze vložené do podpory cizích filmových produkcí se vrátí státu ve výši 106%, nepočítaje v to práci pro stovky lidí a velkou propagaci pro Česko, protože turisté navštěvují místa, kde se slavné filmy točí.

Komentáře ministra financí Babiše a jeho předchůdce Kalouska byly dokonale absurdní.

Kalousek kritizuje cokoliv - co mu ostatně z opoziční lavice zbývá, že. Ale ten argument! Jde prý o podporu soukromého byznysu! Kalousek, který např. kvůli soukromým penzijním fondům a na úkor normálních důchodců prosadil druhý důchodový pilíř, kritizuje podporu soukromého podnikání – to by si volič TOP 09 měl dobře zapamatovat. Prý pravice.

Zatímco Kalouskova kritika nepřekvapí, ministr Babiš překvapil. Šéf ANO odmítl pro stát 18 mil. Kč ročně – tolik představuje zhodnocení onoho rozdílu 300 mil. Kč o 6% (ukažte mi prosím banku, která vám nabízí 6% úroku, na to bych si i půjčil u jiné banky), odmítl práci pro stovky lidí, odmítl propagaci Česka v zahraničí, z ní vyplývající filmovou turistiku a z ní plynoucí další příjmy, mnohem vyšší než zmíněných 18 mil. Kč. Nerozumím.

Vysvětlení jsou v podstatě možná tři. Zaprvé, shora uvedená fakta o prospěšnosti podpory jsou nesprávná, to ale ani jeden z kritiků podpory netvrdil. Zadruhé, většina osob rozhodujících v této věci nebude přece bojovat za nějakou drobnou desítku či stovku milionů Kč, práci pro stovky lidí a propagaci naší země. Zatřetí, někdo nezajistil hmotnou zainteresovanost rozhodujících osob. Nevím, nemám důkazy ani pro jeden ze závěrů, jen hádám. Ale zdá se, že líp už opravdu bylo.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama