ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.12.2014 22:06:00

Babiš nedokáže řídit stát stejně jako svůj firemní konglomerát

Babiš nedokáže řídit stát stejně jako svůj firemní konglomerát

Komentář Tomáše Průši ke státnímu rozpočtu na rok 2015.

 Přestože makroekonomické predikce počítají příští rok s relativně slušným růstem HDP, bude nová vláda se svým prvním rozpočtem hospodařit s deficitem ve výši 100 mld. Kč. Jenže osvědčené ekonomické teorie říkají, že v době hospodářského růstu bychom měli spíše dluhy splácet a připravovat se na roky horší. Vláda si bohužel z těchto teorií moc nevzala stejně jako předchozí pravicová vláda. Tentokrát v opačném smyslu.

V rozpočtu se výrazně přidává na vládní spotřebu a výdaje na investice včetně vědy a výzkumu klesají o téměř 25 mld. korun. Přestože chápu nutnost částečně povolit opasek po restriktivní politice pravicové vlády, zvolené řešení je opačný extrém. Vláda se rozhodla, že na opasku je třeba přidělat nové dírky a uvolnit ho více, než by slušelo. Ministr financí věří, že stát bude hospodařit efektivně, a tím eliminuje negativní trendy ve výši vládních investic. Zatím tomu ale nic nenasvědčuje.

Ministři jsou ve svých funkcích již rok a na základě jejich činnosti nelze příliš očekávat, že jimi řízené organizace budou hospodařit efektivně a rozpočet v roce 2016 bude mít výrazně lepší parametry než ten dnes schválený. Časté výměny na pozicích šefů Českých drah, Ředitelství silnic a dálnic nebo třeba ministerstva dopravy a ministerstva pro místní rozvoj vzbuzují spíše obavy. Časté personální výměny nikdy k ničemu dobrému nevedou.

Můžeme se na těch 100 miliard ale podívat i jinak: je to část ceny za to, aby konečně lidé pochopili, že Andrej Babiš nedokáže řídit stát stejně jako svůj firemní konglomerát.

Tomáš Průša, ekonom a místopředseda SZ odpovědný za finance

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama