Ing. Zdeněk Škromach

Hezký večer.
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,97. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.12.2014 9:22:48

První tři dny nemocenské zpět!

První tři dny nemocenské zpět!

Rozhodl jsem se podat návrh zákona na navrácení prvních tří dnů „nemocenské“ zaměstnancům. Poplatkům ve zdravotnictví definitivně odzvonilo, je čas vypořádat se i s tímto asociálním pozůstatkem po pravicových vládách Nečase a Kalouska.

Přichází zima a s ní období chřipek a viróz. Jedete hromadnou dopravou, jste v zaměstnání nebo na vánočních nákupech a všude kolem vás každý je nemocný. Museli jsme se naučit přecházet nemoc a tím zadáváme šíření epidemií a mutování virů. A neblaze k tomu přispěl i ten fakt, že první tři dny nemoci nejsou hrazeny, ačkoli si přeci platíme zdravotní pojištění stále stejně.

Téměř tři čtvrtiny zaměstnanců přiznávají, že do práce chodí i během nemoci. Hlavním důvodem je obava ze ztráty výdělku. Přecházení nemoci v prvním stádiu prodlužuje dobu léčby a vzhledem ke snížené schopnosti pracovat v době onemocnění, klesá na delší dobu efektivita naší práce a z dlouhodobého hlediska i kvalita našeho zdraví. To by si měli uvědomit i zástupci zaměstnavatelů!

Jak uvádíme spolu s kolegy předkladateli v důvodové zprávě k návrhu: Právní úprava hmotného zabezpečení zaměstnanců v době dočasné pracovní neschopnosti nemůže podléhat změnám podle vývoje ekonomické a sociální situace, musí být stabilní... Je nepřijatelné, aby se základní sociální práva stávala předmětem kupčení a prostředkem k vyrovnávání státních financí.

ČSSD v minulosti opakovaně proti tzv. karenční době bojovala, byla podpořena nálezem Ústavního soudu v roce 2008. Letos na podzim tuto otázku otevřely odbory s žádostí o zrušení tzv. karenční doby a opětovné proplácení prvních tří dnů pracovní neschopnosti. Představitelé nejen vládní ČSSD, která má toto téma dlouhodobě v programu, ale také koaličních partnerů z hnutí ANO a KDU-ČSL tento záměr podpořili. Věřím tedy, že návrh získá podporu všech koaličních senátorů a posléze i poslanců v Poslanecké sněmovně!

Ing. Zdeněk Škromach

Místopředseda Senátu PČR

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama