MUDr. Olga Sehnalová, MBA

  • Zlínský kraj
  • náměstkyně hejtmana
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,07. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.12.2014 10:27:05

Kulturní stezky po stopách Cyrila a Metoděje propojí Velehrad s desítkou států

Kulturní stezky po stopách Cyrila a Metoděje propojí Velehrad s desítkou států

Europoslankyně Olga Sehnalová a Martina Dlabajová představily v Evropském parlamentu projekt na podporu kulturního cestovního ruchu.

Putování jako zdroj poznání evropské historie i současnosti. To je hlavní smysl nového projektu na podporu cestovního ruchu, který ve středu 17. prosince v prostorách Evropského parlamentu ve Štrasburku představily europoslankyně Olga Sehnalová (ČSSD, S&D) a Martina Dlabajová (ANO, ALDE). Kulturní stezky po stopách Cyrila a Metoděje propojí moravský Velehrad s desítkou evropských států, které unikátní projekt Zlínského kraje podpořily.

Na trase Evropských kulturních stezek sv. Cyrila a Metoděje leží i známá poutní místa, spojená se jmény dvou nejstarších patronů Evropy. Chybět nebude ani italský Řím či řecká Soluň. Dohromady budou stezky měřit více než 7500 kilometrů.

„Vnímání cestovního ruchu je posuzováno hlavně z pohledu jeho důležitého hospodářského přínosu. Kulturní cestovní ruch je ovšem podle mého názoru mnohem víc než to. Evropské kulturní dědictví a projekty Evropských kulturních stezek umožňují vnímat souvislosti, hledat a nalézat společné stopy v historii, a jejich prostřednictvím poznávat a sbližovat různé země, kraje, tradice i současný život. Jsou o porozumění evropské sounáležitosti. Jsem ráda, že se nám proto podařilo představit projekt Evropské kulturní stezky sv. Cyrila a Metoděje zde v Evropském parlamentu,“ uvedla k zahájení výstavy europoslankyně Olga Sehnalová.

Na prezentaci projektu v parlamentu vystoupila také Silvia Costa, předsedkyně Výboru pro kulturu a vzdělávání EP a Michael Cramer, předseda Výboru pro dopravu a cestovní ruch EP. Projekt uvedla i jeho organizátorka z Centrály cestovního ruchu Východní Moravy Dana Daňová. Spoluorganizátorem je také Zlínský kraj, z něhož obě europoslankyně pocházejí.

„Cyrilometodějská poutní stezka je další příležitostí, jak využít kulturního a historického bohatství Moravy v rámci sítě Evropských kulturních stezek. Ucelený produkt nabídne turistům a poutníkům poznání, zážitky a další služby v garantované kvalitě, stejně jako je tomu v ostatních zemích. Propojení jednotlivých atraktivit a památek přes hranice několika států s podobnou, či dokonce společnou historií podporuje naši snahu o přirozenou evropskou integraci,“  vysvětlila europoslankyně Martina Dlabajová„K mým nejoblíbenějším stezkám patří moravská cesta proti proudu času ze Svatého Kopečku přes Svatý Hostýn až na Velehrad, kterou zdolávají poutníci už po staletí," doplnila Dlabajová.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama