ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,57. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.12.2014 19:06:43

Společně bok po boku proti narůstajícímu tlaku Ruska na anexi Abcházie

Společně bok po boku proti narůstajícímu tlaku Ruska na anexi Abcházie

Evropský parlament měl dnes na programu ratifikaci asociační dohody mezi EU a Gruzií.

Gruzie je tak po Ukrajině a Moldavsku třetí zemí bývalého Sovětského svazu, která se prostřednictvím asociační dohody výrazně přiblížila Evropské unii.

Asociační dohodu lze považovat za potvrzení silných zeměpisných, historických a kulturních vazeb, které Gruzii a Evropskou unii pojí.

„Dohoda o přidružení mezi EU a Gruzií zahrnuje jednu z nejambicióznějších dohod o volném obchodu, které kdy EU sjednala s třetími zeměmi. Nejde však jen o ekonomiku. Asociační dohodou dává EU najevo, že stojí pevně po boku Gruzie v jejím boji za obnovení svrchovanosti a územní celistvosti narušené ruskou okupací Abcházie a Jižní Osetie. Posílení spojeneckého pouta mezi EU a Gruzií je důležité zvláště v situaci, kdy Rusko zvyšuje napětí v oblasti uzavřením Strategické dohody o partnerství s Abcházií, kterou lze považovat za další krok směřující k anexi tohoto území v duchu krymského scénáře. Varovným signálem je nárůst ruské vojenské přítomnosti podél hranice s Gruzií i v okupované Abcházii, který může po anexi Krymu vést k dalšímu překreslování mapy v regionu Černého moře. Uzavření asociační dohody EU s Gruzií je potřebným vzkazem Rusku, že životaschopné vztahy mezi státy lze budovat jedině na základě rovnocennosti a svobodné vůle a nikoli na základě agrese a diktátu“, komentuje dnešní hlasování europoslanec Jaromír Štětina (TOP09/STAN), stínový zpravodaj Evropské lidové strany k Asociační dohodě EU a Gruzie, který se situací v postsovětských republikách dlouhodobě zabývá.

Jaromír Štětina ovšem zároveň vyjádřil i své výhrady k současnému režimu v Gruzii. „Dohoda je odsouhlasena, a nyní očekáváme od gruzínské vlády jasný závazek týkající se provádění jejích jednotlivých článků. Vláda v Tbilisi musí jasným způsobem reformovat gruzínskou justici, politicky motivované pronásledování gruzínské opozice je naprosto nepřípustné. Současný režim by neměl hazardovat s přidružením k Evropské unii, neboť k němu není žádná rovnocenná alternativa", dodává Jaromír Štětina, který se dnes sešel s bývalým prezidentem a ikonou Gruzie Michailem Saakashvilim. Poslanec Štětina Saakashviliho ujistil o tom, že je pro Evropu nepřijatelné, aby současná vláda dál pronásledovala bývalé politiky ve vykonstruovaných procesech.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama