doc. JUDr. Pavel Svoboda, Ph.D., D.E.A.

  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,15. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.12.2014 15:41:00

Východní partnerství není mrtvé

Východní partnerství není mrtvé

Pavel Svoboda, předseda právního výboru EP dnes přivítal, že Evropský parlament schválil asociační dohodu s Gruzií. Dohoda s Moldavskem byla schválena minulý měsíc, dohoda s Gruzií ve čtvrtek 18.12.2014.

Gruzie je zapojena do Východního partnerství EU, spolu s Arménií, Ázerbájdžánem, Běloruskem, Moldavskem a Ukrajinou. Projekt Východního partnerství byl zahájen na základě závěrů Evropské rady z března 2009. Moldavsko a Gruzie se tak staly dalšími zeměmi, s nimiž EU uzavírá strategické partnerství.

Plénum Evropského parlamentu (EP) přijalo asociační dohodu nejprve s Moldavskem, nyní s Gruzií, včetně prohloubené a komplexní dohody o volném obchodu (DCFTA). Po ratifikaci národními parlamenty členských států by měla dohoda zaručit posílenou hospodářskou spolupráci a vzájemný volný přístup na trhy EU, Moldavska a Gruzie.

„Lidé v těchto dvou zemích chtějí ze strany Unie vyjádření  naděje a solidarity  - právě nyní, v době, kdy Rusko stupňuje svoji agresivní politiku i zaváděním zákazu dovozu některých výrobků z obou států. Proto jsem tak rád, že došlo ke schválení asociační dohody. Pro Čechy to bude znamenat postupné snižování zejména netarifních bariér obchodu a další kultivaci podnikatelského prostředí v obou státech, takže se podnikatelům otevře další možnost pro získání nových obchodních šancí ve zdejším regionu,“ uzavírá Pavel Svoboda.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama