Andrej Babiš

  • ANO 2011
  • Ústecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,91. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.12.2014 17:57:00

Zavedením nových sazeb na hazard vybereme až šest miliard korun navíc

Zavedením nových sazeb na hazard vybereme až šest miliard korun navíc

Ministerstvo financí chce zvýšit odvody za hazard, očekává dodatečné příjmy až 6 miliard.

Ministerstvo financí navrhuje kromě nového zákona o hazardních hrách také nový zákon o dani z hazardních her. Cílem je harmonizovat legislativu v oblasti on-line sázení a loterií s požadavky Evropské komise a zajistit dodatecˇné příjmy zdaneˇním hazardních her na internetu, atˇ už jsou provozovány českými nebo zahraničními subjekty.

Zákon odstraňuje současný neudržitelný stav na internetovém trhu hazardních her, kdy  v České republice například není umožněno legální působení provozovatelů ze zahraničí, přestože charakter globální sítě internet jejich faktické působení na trhu umožňuje. Nově by podnikání zahraničních on-line sázkových společností mělo být legalizováno, což umožní jeho regulaci a řádné zdanění.

Sazby daní z hazardu se přiblíží výši sazeb v okolních zemích. V současnosti platí v České republice pro hazardní hry jednotná sazba 20 %, která neodpovídá stavu v mnoha státech Evropské unie. Pro živé a technické hry činí nově navrhovaná sazba daně 40 %, pro loterie a kurzové sázky pak 30 %. "Zavedením nových sazeb na hazard předpokládáme vybrat až šest miliard korun navíc ve srovnání se stávajícím stavem," konstatuje ministr financí Andrej Babiš.

Změna zdanění je navržena tak, aby byly i přes zavedená omezení zachovány příjmy obcí související s provozováním hazardních her na jejich území.

Zvýšený výběr daní se také projeví v příjmech všech obecních rozpočtů v rámci rozpočtového určení daní. Ministerstvo podle Babiše také navrhne, aby významná část těchto prostředků do výše 3 miliard Kč byla použita na podporu mládežnických sportovních klubů, rozvoj sportu ve školách a na další sportovní aktivity mládeže.

Rozdělení dodatečného výnosu z hazardu ve výši 3 mld. Kč v oblasti sportu je navrhováno následujícím způsobem: podpora školních sportovních klubů ve výši 200 mil. Kč, podpora plavecké výuky žáků 2. a 3. tříd základní školy ve výši 200 mil. Kč. Na účelovou podporu sportující mládeže v rámci tělovýchovných jednot a sportovních klubů s věkovým omezením do 19 let by měla putovat částka 1,2 mld. Kč, dále 800 mil. Kč na údržbu a provoz tělovýchovných jednot a sportovních klubů s převládajícím počtem mládežnické členské základny (např. rekonstrukce sportovního zázemí), 500 mil. Kč pro podporu mládežnických trenérů ve sportovních klubech a tělovýchovných jednotách a 100 mil. Kč pro celostátní projekty, které podporují sportování dětí a rodin s dětmi. Vláda by také v souladu s programovým prohlášením vlády měla uložit vypracování nového zákona o podpoře sportu. Před vypracováním takového návrhu zákona by měla vzniknout „Koncepce státní podpory a organizace sportu“ včetně určení priorit a plánu pro následující léta.    

Navýšení zdanění hazardu je v souladu s koaliční smlouvou a programovým prohlášením vlády. Ta bude ve spolupráci s obcemi i nadále usilovat o snižování počtu hracích prˇístroju°, a tím i lidí, kteří jsou na teˇchto prˇístrojích závislí. Podle studie Národního ústavu duševního zdraví přivedou hazardní hry k sebevraždě 224 lidí za rok a náklady společnosti na hazard činí až 16 miliard korun ročně, což je více, než stát z hazardu vybere.

Česká republika je přitom v porovnání s okolními státy EU rájem hazardu, jeho provozovatelé podle oficiálních statistik ročně vydělají 27,583 miliardy Kč, více než 22 miliard z těchto peněz jim zůstává. Ministerstvo financí proto při přípravě jednotlivých sazeb vycházelo mimo jiné ze srovnání s okolními státy - Slovenskem, Polskem, Rakouskem a Německem.

Sazbu pro sportovní sázky ministerstvo navrhuje nižší, než je při přepočtu v Polsku (v Polsku je sazba stanovena ve výši 12 %, což odpovídá 80 % při přepočtu na český způsob zdanění) či na Slovensku (6 % z obratu, tedy po přepočtu 40 %). V Německu je průměrná sazba 5 % z obratu, tudíž přibližně 33 %, což je opět vyšší zdanění než v České republice. Ministerstvo rovněž zavedení obratové daně zvažovalo, ale nakonec zůstalo u daně stanovené z rozdílu mezi vsazenými částkami a vyplacenými výhrami.

Mnoho států EU má pro loterie a stírací losy monopolního provozovatele, proto se sazba určovala komplikovaněji. Jedna z posledních změn legislativy proběhla v Řecku, kde veřejně obchodovaná společnost OPAP platí sazbu 35 %. Na Slovensku a v Polsku je tato sazba nižší, v Rakousku a Německu naopak vyšší. Sazba pro takzvaně tvrdý hazard (kasina, rulety, VHP, automaty...) je naplánována o něco nižší než v Polsku, kde činí 45 %, a srovnatelná jako na Slovensku.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama