Tomáš Macura

  • Ostrava
  • primátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,71. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.12.2014 6:30:00

Chci ekologické kotle pro všechny

Chci ekologické kotle pro všechny

Primátor Ostravy Tomáš Macura chce, aby si ekologický kotel mohl dovolit každý majitel rodinného domku v regionu a proto začal vyjednávat s ministrem životního prostředí.

Peníze by měl rozdělovat stát prostřednictvím nového operačního programu Evropské unie na zlepšení životního prostředí.

Dosud bylo v Moravskoslezském kraji rozděleno 280 milionů korun mezi 5 tisíc majitelů rodinných domků v rámci tzv. kotlíkových dotací. Tedy na výměnu starého kotle za nový, ekologický. Emise z lokálních topenišť totiž patří mezi nejvýznamnější znečišťovatele ovzduší. Výměna kotlů je navíc nejlevnějším způsobem pro snížení obsahu prachu v ovzduší. Primátor Ostravy Tomáš Macura už se kvůli tomu sešel se svým stranickým kolegou ministrem životního prostředí Richardem Brabcem.

Tomáš Macura (ANO), primátor Ostravy: “Jedním z těch projektů, relativně nejbližších, je nový program pro obnovu lokálních topenišť, který by měl být součástí nového operačního programu životního prostředí, který je ve schvalovacím řízení v Bruselu.”

Jeden rodinný domek se starým kotlem ročně vyprodukuje asi 100 kilogramů prachu. Pokud se podaří vše dojednat, nový kotel by si mohl pořídit opravdu každý. Dotace státu by byla až 90 tisíc korun. Ostravané by navíc mohli získat dotaci i od města.

Tomáš Macura (ANO), primátor Ostravy: “Zatímco v rámci těch předchozích výzev bylo na výměnu lokálních topenišť globálně za Českou republiku alokováno 500, 600 milionů korun, teď se bavíme o tom, že by to mohlo být na Českou republiku 9 miliard.”

Ostrava by mohla prý být pilotním projektem. Pokud Brusel nový operační program schválí, mohla by být výzva vyhlášena už v polovině roku tak, aby si mohli do zimy první zájemci kotle vyměnit.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama