Tomáš Zdechovský

Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • KDU-ČSL
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,93. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.12.2014 16:38:00

Evropský parlament schválil řadu klíčových rozhodnutí

Evropský parlament schválil řadu klíčových rozhodnutí

Evropský parlament měl ve dnech 15.-18. prosince ve Štrasburku své poslední plenární zasedání v tomto roce. Projednávány byly tak zásadní záležitosti jako rozpočet na rok 2015 a proběhla i volba nového Evropského veřejného ochránce práv.

 Stručný výčet projednávaných témat a popis k nim naleznete níže:

1) Proběhla volba Evropského ombudsmana

Evropský parlament znovu zvolil Emily O’Reilly Evropskou veřejnou ochránkyní práv na léta 2014-2019. V tajném hlasování ji podpořilo 569 poslanců. Bývalá irská veřejná ochránkyně práv Emily O'Reilly byla Evropskou veřejnou ochránkyní práv poprvé zvolena 3. července 2013 poté, co její předchůdce ohlásil odchod do důchodu.

2) Komise představila svůj pracovní plán na rok 2015

V duchu svého záměru snížit byrokracii a zjednodušit život jednotlivců i firem Komise oznámila, že projde každý ze současných 452 legislativních návrhů a rozhodne se, zda je ponechá, změní nebo stáhne. Kromě toho Komise hodlá v roce 2015 představit 23 nových iniciativ a naopak 80 běžících legislativních návrhů má v úmyslu stáhnout nebo změnit.

3) S Radou byla dohodnuta směrnice o praní špinavých peněz

Zástupci EP a Rady se dohodli na kompromisním znění návrhu směrnice o praní špinavých peněz, hlavním bodem dohody je povinnost uvádění konečných vlastníků společností v centrálních registrech členských států EU přístupným osobám s legitimním zájmem, jako jsou novináři a jiní zainteresovaní občané.

4) Letošním vítězem Ceny Lux Film vyhlašované EP se stal polsko-dánský snímek Pawła Pawlikowského „Ida“. Jedná se o příběh mladé ženy hledající svou identitu.

5) Schválen byl režim autonomních obchodních preferencí pro Moldávii

Autonomní obchodní preference umožňující moldavskému zboží bezcelní přístup na vnitřní trh EU se budou nově vztahovat na čerstvé ovoce - jablka, hrozny a švestky. Rozšíření dosavadního režimu autonomních obchodních preferencí na čerstvé ovoce je reakcí na ruský zákaz dovozu moldavských zemědělských výrobků z 24. července a EU tím Moldavsku v duchu solidarity vycházející mimo jiné i z nedávno ratifikované asociační dohody nabízí alternativní odbytiště pro jeho tradiční zemědělskou produkci.

6) Rozpočet EU na rok 2015 byl schválen

Rozpočet na rok 2015 počítá s prostředky na závazky ve výši 145,32 miliardy eur a s prostředky na platby ve výši 141,21 miliardy eur a s dodatečnými prostředky ve výši 4,25 miliardy eur na zaplacení nezaplacených účtů za rok 2014. EP zvrátil škrt Rady ve výši 0,5 miliardy eur v prostředcích na závazky, které se týkaly především konkurenceschopnosti, občanství a vnějších akcí. Vyjednal také navýšení o 45 milionů eur pro program EU pro výzkum a vývoj Horizont 2020 a navýšení o 16 milionů eur pro výměnný studentský program Erasmus+. Více finančních prostředků získaly i agentury bankovního dohledu a ochrany vnějších hranic Frontex.Tomáš Zdechovský považuje současný rozpočet velmi dobrý, protože pomůže k nastavení růstu a rozvoji inovací v Evropě. Za důležité považuje především skutečnost, že současný rozpočet stabilizuje stav nezaplacených účtů. „I sama Evropská unie musí včas platit všechny faktury,“ říká.

7) Přijata byla rezoluce o podpoře ocelářství v EU

Na pozadí některých formulací v rezoluci lze tušit snahu prolomit zákaz veřejné podpory v ocelářství, a umožnit tak bohatším státům EU dotovat nebo i de facto znárodňovat ocelárny v ekonomických potížích. Pro ocelářský průmysl ve státech jako ČR, která se státní pomocí do ocelářství nepočítá, by takový vývoj znamenal zhoršení jeho pozice na trhu EU.

8) Přijetí rezoluce o situaci ve Středomoří a nutnosti uceleného přístupu EU k migraci

EPP do rezoluce prosadila své priority, konkrétně potírání nelegální migrace a pašeráctví, uzavírání dohod s třetími státy o řízení migrace a navracení zpět neúspěšných žadatelů o azyl, posílení ochrany vnějších hranic. Rezoluce zmiňuje potřebu spravedlivého sdílení odpovědnosti a solidarity mezi členskými státy a záměr vypracovat do konce roku 2015 strategickou zprávu z vlastní iniciativy pojímající problematiku migrace komplexním způsobem.

9) Přijetí rezoluce o uznání Palestinského státu

EP podpořil uznání palestinské státnosti a řešení založené na existenci dvou států, tedy Palestiny a Izraele. Zároveň vyzval k pokračování mírových rozhovorů. Přesná formulace v rezoluci zní: „EP v zásadě podporuje uznání palestinské státnosti a řešení založené na existenci dvou států a domnívá se, že souběžně by se měly rozvíjet mírové rozhovory, v nichž je třeba dosáhnout pokroku." Z členských států EU Palestinu jako stát oficiálně uznalo zatím pouze Švédsko.

10) Přijetí rezoluce o zamítnutí nařízení Komise upravujícím klasifikaci závažných porušení pravidel v silniční dopravě

Rezoluce získala podporu absolutní většiny poslanců, takže nařízení Komise nevstoupí v platnost a Komise bude muset přijít s novým nařízením. Hlavním iniciátorem a motorem přijetí rezoluce byli socialisté, kteří chtějí, aby nařízení Komise za chování zásadně ohrožující bezpečnost na silnicích označilo i nelegální kabotáž, tedy porušení pravidel pro vnitrostátní silniční přepravu včetně tzv. sociálního dumpingu. Tažení EU proti sociálnímu dumpingu by znamenalo snížení konkurenceschopnosti dopravních firem ze střední a východní Evropy.

11) Ratifikována byla Asociační dohoda EU a Gruzie

Dohoda obsahuje rozsáhlou ekonomickou část odstraňující dovozní cla na zboží z EU. Jedná se o jednu z nejambicióznějších dohod o volném obchodu, které kdy EU s třetími zeměmi.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama