Mgr. Ondřej Mirovský, M.EM

Měníme klima v české politice!
  • SZ
  • Praha 7
  • městský radní
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,85. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.12.2014 20:08:00

Sobotka a Brabec vrací odpadovou politiku Česka o 20 let zpět

Sobotka a Brabec vrací odpadovou politiku Česka o 20 let zpět

Vláda dnes schválila vládní Plán odpadového hospodářství, kterým Sobotkův kabinet jako první v polistopadové české historii hodlá uplatnit zpátečnickou odpadovou politiku.

Návrh ministra Brabce snižuje cíl pro recyklaci z dosavadních 50 % na 35 % do roku 2024. Evropská komise přitom plánuje 70 % za 15 let. Strana zelených (SZ) je znepokojena obsahem Plánu a nesouhlasí se zvyšováním podílu energetického využívání odpadu na úkor recyklace.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) ve strategickém dokumentu navrhuje vládě snížit cíl pro recyklaci komunálních odpadů z dosavadních 50 % na 35 % do roku 2024.Plán odpadového hospodářství je směrodatný pro hospodaření státu s odpady v následujících 10 letech. Recyklaci a třídění má nahradit spalování odpadů, které znečišťuje životní prostředí, ničí zdraví a znehodnocuje cenné suroviny. Zelení proto již dříve vyzvali vládu, aby se chovala jako moderní kabinet ve 21. století, který odpad v prvé řadě recykluje.

Česko přitom v recyklaci komunálních odpadů za zbytkem Evropy zaostává. V loňském roce recyklovalo 30 % komunálních odpadů, průměr v EU přitom překročil 40 %, několik západoevropských států zrecyklovalo dokonce 60 %[1]. Třídění a recyklace odpadu přináší nejvíce pracovních míst. Podle studie Evropské komise (EK) se pro stejné množství odpadu při recyklaci a třídění vytvoří 25krát více pracovních míst, než při skládkování a 8krát více než při spalování[2].

“Proč nechtít čistší vzduch, menší výdaje za odpady a více pracovních míst? Jedinou možnou odpovědí je snaha ministra Brabce podpořit spalovnické odvětví a firmy, které z toho budou těžit. Celá situace je o to absurdnější, že ministr Brabec ještě nedávno hovořil o 60 % recyklovaného odpadu. Přitom i cíl 50 % recyklovaného komunálního odpadu je dnes i v českých podmínkách zcela reálný. Důkazem je například Olomouc,” uvádí Ondřej Mirovský, expert zelených na životní prostředí a místostarosta MČ Praha 7.

“V Německu i jiných zemích se vytřídí a znovu využije více než 60 % odpadů, v Česku je to stále méně než polovina. Místo abychom se snažili o totéž jako úspěšné země, navrhuje ministr Brabec postavit nové spalovny. Zelení nesouhlasí s tím, aby se zvyšoval podíl spalování odpadů na úkor jejich materiálového využívání. Investice do lepšího třídění a recyklace vyčistí vzduch a vytvoří nová pracovní místa v regionech,” uvádí Jana Drápalová, zastupující předsedkyně zelených.

Poznámky:

[1] TZ Hnutí Duha - Skandál: Sobotkova vláda - jako první v historii ČR - chce snížit cíl pro recyklaci komunálních odpadů. Plán odpadového hospodářství projedná už v pondělí

http://hnutiduha.cz/aktualne/skandal-sobotkova-vlada-jako-prvni-v-historii-cr-chce-snizit-cil-pro-recyklaci-komunalnich

[2] Podle studie EK vytvoří recyklace 10 000 tun odpadů 250 pracovních míst, zatímco jejich spálení pouze třicet a skládkování dokonce jen deset. Hnutí DUHA: “Recyklace 2.0: Jak stát může snížit plýtvání surovinami” s odkazem studii EK: Podpora trvale udržitelného využívání zdrojů: Tematická strategie pro předcházení vzniku odpadů a jejich recyklaci, KOM (2005).

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama