Ing. Jiří Paroubek

Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,48. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.12.2014 10:41:00

Rubl zpevňuje strategické spojenectví Pekingu a Moskvy

Rubl zpevňuje strategické spojenectví Pekingu a Moskvy

Ruský ministr financí se vyjádřil, že rubl má to nejhorší za sebou a zpevňuje. Finanční trhy o tom přesvědčilo sebevědomé vystoupení ruského prezidenta, kterému na tiskové konferenci nechybělo odhodlání.

 Svou roli nepochybně sehrává a sehraje také jednoznačné vyjádření ministra zahraničí ČLR, který v rozhovoru pro hongkongský list hovoří o Rusku jako o

příteli, který se neopouští, s tím, že Čína dá – v případě potřeby – tomuto příteli, kterého považuje za strategického, k dispozici své prakticky neomezené zdroje. Pochopitelně včetně finančních. ČLR má v současnosti finanční zázemí v podobě svých obrovských státních aktiv v euru a USD a také ve zlatě.

Po takovém prohlášení člena nejužšího vedení Číny nemá smysl pokračovat v ekonomické válce vůči Rusku, včetně útoků na rubl. Čína si nepřeje ekonomické zhroucení Ruska a rozklad současného mezinárodního uspořádání, v němž Rusko hraje stále důležitou roli. Tu Čína respektuje, ale v souladu se svou tradiční zahraniční politikou nezasahování jej v ní nehodlá nahradit. Západ svým tlakem na Rusko dosáhl zejména toho, že nahnal Kreml do náruče Pekingu a pomohl ukout strategické spojenectví ČLR a Ruska. Je jen otázkou, zda se k němu otevřeně připojí ještě další nové velmoci, tedy Indie a Brazílie či jiné státy.

Západu, tedy zejména Evropské unii, tak na krku zůstane bankrotující Ukrajina a zvyšující se vojenské výdaje. Opravdu nepříliš perspektivní základ pro hospodářské oživení v Evropě.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama