ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.12.2014 13:03:00

První vydatnější sníh letošní zimy středočeští silničáři zvládli

První vydatnější sníh letošní zimy středočeští silničáři zvládli

S prvním vydatnějším sněžením letošní zimy se Krajská správa a údržba silnic Středočeského kraje vypořádala bez větších obtíží a silnice jsou se zvýšenou opatrností sjízdné.

Údržbové stroje vyjíždějí přesně podle harmonogramu, aby řidičů zmírnily nesnáze způsobené počasím. „Znovu připomínám řidičům, aby v každém okamžiku mysleli na to, že svoji jízdu musí přizpůsobit stavu vozovky a zhoršené viditelnosti. Radlice a sněhové frézy nemohou být v dané chvíli na všech úsecích a podmínky se mohou měnit během chvíle,“ upozornil hejtman Středočeského kraje Miloš Petera.

Na silnicích I., II. a III. třídy ve Středočeském kraji dnes probíhá zimní údržba za pomoci všech strojů, které má Krajské správa a údržba silnic Středočeského kraje k dispozici. Od rána bylo nasazeno 13 vozidel zimní údržby, ošetřeno 162 kilometrů silnic posypem, 86 kilometrů plužením a 158 kilometrů kombinovanou technologií. Celkem bylo ošetřeno 406 kilometrů středočeských silnic. 

Doba od zjištění špatné sjízdnosti silnice do výjezdu údržbových vozidel nesmí být delší než půl hodiny. Při silném sněžení projede údržbové vozidlo trasu dvakrát. Vozovky se ošetřují především chemickým posypem. V chráněných krajinných oblastech, pásmech zdrojů pitné vody i na málo frekventovaných silnicích se používá šetrnější, takzvaný inertní posyp, který ale má menší účinnost. Kraj má pro řidiče připravené i webové stránky, kde je možné aktuálně sledovat zimní údržbu komunikací: http://is.ecsinvention.cz/zimniudrzba/sck/

Zimní období je podle zákona stanoveno od 1. listopadu do 31. března, kdy dispečink nepřetržitě sleduje sjízdnost silnic a vývoj počasí a vysílá do terénu údržbová vozidla. Středočeská správa a údržba silnic má na letošní zimu k dispozici 253 sypačů s radlicí, 161 traktorů se závěsnou radlicí a 12 sněhových fréz. Pro kalamitu je sjednána pomoc u zemědělců, stavebních firem a živnostníků, kteří mají nakladače a traktory s radlicí.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama