Ing. Jiří Paroubek

Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,49. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.12.2014 16:42:54

NATO a USA končí bojovou misi v Afghánistánu. Úspěchem se nazvat nedá

NATO a USA končí bojovou misi v Afghánistánu. Úspěchem se nazvat nedá

NATO a USA oficiálně ukončily bojovou misi v Afghánistánu a alianční podpora bude od začátku nového roku pomáhat především s výcvikem afghánských bezpečnostních sil.

 Válku v Afghánistánu zahájily Spojené státy v roce 2001 a v prvních letech bojů měla nepochybně svůj smysl a účel, neboť Talibán chránil Al-Kajdu, která organizovala teroristické útoky po světě.

Naprostá zkorumpovanost Západem dosazené Karzáího afghánské vlády však učinila z účasti Spojených států a jejich spojenců ve válce v Afghánistánu v posledních letech jen setrvačnou a nepříjemnou povinnost, a to bez podpory veřejného mínění obyvatel zemí Západu.

Dá se předpokládat, že až Spojenci Afghánistán opustí, dopadne afghánská armáda podobně jako kdysi armáda jižního Vietnamu dva roky poté, co jej
opustili američtí vojáci…

Válka v Afghánistánu stála Spojené státy už jeden bilion dolarů a tato částka bude ještě dále narůstat i v letech 2015 – 2019 i přesto, že Američané z afghánského území stáhnou většinu svého vojenského kontingentu. Bohužel se však, jak už jsem naznačil výše, nedá hovořit o úspěchu nebo dokonce vítězství spojeneckých vojsk. Vítězství totiž vypadá zcela jinak. A vlastně se nepodařilo splnit žádný z velkých politických cílů stanovených spojenci na začátku války. Byl to s přibývajícími lety tedy jenom konflikt, který stál Západ velké peníze a mnoho lidských životů.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama