Ing. Zdeněk Škromach

Hezký večer.
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,97. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.01.2015 8:54:00

Naši zástupci v Senátu Parlamentu ČR

Naši zástupci v Senátu Parlamentu ČR

První volby do Senátu Parlamentu ČR se, jak známo, konaly v roce 1996. Volilo se ve všech 81 obvodech, délka mandátů se však lišila.

Z kandidátů nominovaných ČSSD v Jihomoravském kraji tehdy uspěl pouze Ing. Libor Pavlů v obvodu 49-Blansko s dvouletým mandátem.  Do druhého kola postoupili Tomáš Krejčiřík ve volebním obvodu 56-Břeclav, dále Vilém Buriánek ve volebním obvodu 58-Brno a Jaroslav Mezník ve volebním obvodu 59-Brno.

Druhé volební období Senátu odstartovaly volby v roce 1998, v nich bohužel neuspěl nikdo z nominantů ČSSD. Do druhého kola tehdy postoupili Jiří Drápela ve volebním obvodu 49, Václav Božek ve volebním obvodu 58 a Zdeněk Lukeš v obvodu 79. V následujících volbách v roce 2000 do 2. kola nepostoupil žádný kandidát ČSSD. Po neúspěšných letech byl konečně v roce 2002 zvolen senátorem za volební obvod 57 Ivo Bárek, který tak zahájil své nyní již dvanáctileté působení v Senátu.

V roce 2004 se opakoval neúspěch z roku 2000, do 2. kola nepostoupil žádný náš kandidát. V roce 2006 byl zvolen další senátor za ČSSD, a to Jan Hajda ve volebním obvodu 56, do 2. kola postoupil také Jiří Václavek ve volebním obvodu 59.

Zásadní obrat ve prospěch našich kandidátů nastal v roce 2008, kdy poprvé senátorský mandát obhájil Ivo Bárek, v obvodu 60-Brno město byl zvolen Miloš Janeček a konečně v obvodu 81-Uherské Hradiště, který zahrnuje také část okresu Hodonín, Hana Doupovcová.

V roce 2010 byly senátní volby pro naše kandidáty rovněž velmi úspěšné, senátory byli zvoleni Jozef Regec v obvodu 49-Blansko, Jan Žaloudík v obvodu 55-Brno a v obvodu 79-Hodonín Zdeněk Škromach. Do druhého kola rovněž postoupil Václav Božek v obvodu 58-Brno.

Ve volebním roce 2012 obhájil senátorský post Jan Hajda v obvodu 56, do druhého kola se dostala také Stanislava Slavíková v obvodu 59-Brno.

V dosud posledních volbách do Senátu, které proběhly v tomto roce, byl senátorem za obvod 54-Znojmo zvolen Pavel Štohl, Ivo Bárek se stal senátorem po třetí ve volebním obvodu 57-Vyškov a do druhého kola se probojoval Karel Doležal ve volebním obvodu 60-Brno.

Za tímto stručným výčtem se skrývá obrovský kus práce, který naši kandidáti a jejich týmy ve volebním klání vykonali. Po skromných začátcích a neúspěších, kdy mnozí propadali beznaději, žehrali na většinový volební systém, pro který údajně nemá naše strana dostatek známých osobností, došlo po 12 letech existence Senátu k zásadnímu obratu. Většina našich kandidátů uspěla a začala se psát nová historie Senátu, ve kterém levice získala většinu.

V roce 2016, ve kterém bude Senát bilancovat 20 let své existence, budeme obhajovat pozice ve volebních obvodech 49-Blansko, 55 –Brno a 79-Hodonín, volby se uskuteční rovněž v obvodu 58-Brno. Již teď můžeme předpokládat, že boj o místa v Senátu bude velmi těžký, možná těžší, než kdykoli předtím. Pro úspěch našich kandidátů tak bude třeba vykonat mnohem víc, než dosud. I když dva roky jsou v politice hodně dlouhá doba, kampaň za udržení našich pozic v Senátu začíná již nyní.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama