Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.01.2015 9:52:26

Majdan a Islámský stát.

Majdan a Islámský stát.

To jsou podle mého názoru dvě nejdůležitější události, které se udály ve světě v roce 2014 a které se nás zcela jistě dotýkají. Je potřeba si je neustále připomínat, ale hlavně také už konečně něco udělat, aby se nás v budoucnu dotýkaly co nejméně.

Majdan Nezaležnosti (tedy Náměstí nezávislosti) je srdce ukrajinské metropole Kyjeva, kde v listopadu 2013 začaly série protestů proti tehdejší ukrajinské vládě a hlavně prezidentovi z důvodu odmítnutí smlouvy o spolupráci mezi EU a Ukrajinou. Demonstranti tvrdili, že budou protestovat do té doby, než se něco změní a dokud prezident Janukovyč neodstoupí. Protesty vyvrcholily 21. února 2014, kdy pod tlakem evropských států podepsal Janukovyč spolu s třemi předsedy opozičních stran, ministry zahraničních věcí Německa, Polska, Francie a se zástupcem prezidenta Ruské federace dohodu o vyřešení krize. Podle této dohody se obě strany měly zdržet násilných akcí, parlament měl odhlasovat návrat k ústavě z roku 2004, měla být sestavena vláda národní jednoty a do prosince 2014 provedeny prezidentské volby. Následující den však demonstranti v čele s aktivisty Pravého sektoru bez ohledu na dohodu prohlásili, že Janukovyč musí okamžitě odstoupit. Poté zaútočili na vládní čtvrť a násilně ji zabrali včetně parlamentu. Násilnosti probíhaly v celé zemi a stoupenci Majdanu vypálili 500 kanceláří jeho Strany regionů. Téhož dne 22. února 2014 byl Janukovyč v nepřítomnosti (odjel z Kyjeva) nedemokraticky v rozporu s ústavou parlamentem sesazen z funkce prezidenta Ukrajiny. Od té doby se pomalu rozpoutávala občanská válka, která stále probíhá a dotýká se vzhledem k sankcím proti Rusku celé Evropy. V budoucnu se nás může dotknout ještě zdaleka více, jelikož se odhaduje, že v případě pokračování konfliktu k nám může proniknout až 100.000 ukrajinských uprchlíků. Političtí představitelé EU by měli na obě znesvářené strany nepřetržitě tlačit, aby zasedli ke kulatému stolu a jednáním konflikt vyřešili a to každý několika ústupky. Jedině tak může být konflikt zdárně ukončen, cinkání zbraní nevyřeší nic!

Mnohem horší událostí, která se udála v minulém roce, je podle mého názoru, ve kterém určitě nebudu sám, vznik Islámského státu, což je radikální islámská teroristická organizace původem z Iráku. Tato organizace vyhlásila na dobytém území na částech území států Iráku a Sýrie dne 3. ledna 2014 samostatný stát. Toto hnutí je známé svou přísnou interpretací islámu a islámského práva šaría, což je snaha o ovládnutí celého světa a je nechvalně proslulé násilím páchaném na obyvatelstvu, které je zaměřené hlavně na ty, kteří vyznávají jiná náboženství než sunnitský islám.

Majdanem a hlavně vznikem Islámského státu se rozhořela velká debata o tom, jak pomoci množství uprchlíků, kteří se z těchto důvodů valí na Evropu a kterých je údajně podle odhadů cca 4,5 milionu. Jsem přesvědčen, že s takovým množstvím uprchlíků si nemůže Evropa poradit a je potřeba, aby se evropští mocipáni už konečně zamysleli a začali tento problém řešit s rozumem. Já sám s lidmi z postižených oblastí spolucítím a souhlasím i s tím, abychom jim pomohli, ale v té formě, že jim finančně a materiálně pomůžeme tam, kde a odkud pocházejí a to zvláště z důvodu velkého střetu kultur a hlavně náboženství. Islám do České republiky nepatří a musíme udělat maximum proto, aby zde nezakořenil, jako v jiných státech Evropy, kde s ním mají nejen v těchto dnech obrovské problémy! Je potřeba zpřísnit imigrační politiku a novelizovat zákon o církvích, abychom se s jakýmkoli byť jen malým náznakem a projevem radikalismu ihned v mezích zákona vypořádali!
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama