Ing. Kateřina Konečná

Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • KSČM
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,57. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.01.2015 7:42:45

Dealerům bychom měli házet klacky pod nohy po celé Evropě

Dealerům bychom měli házet klacky pod nohy po celé Evropě

Národní protidrogová centrála obvinila osm lidí, kteří údajně dováželi z Bulharska do České republiky léky s pseudoefedrinem. Tak začínala zpráva jednoho zpravodajského serveru před dvěma týdny. O několik dní dříve zase celníci u hranic s Polskem seb

Česká republika před několika lety přitvrdila při kontrole při vydávání léčivých přípravků, z nichž se dá vyrábět u nás nejužívanější droga - pervitin. Balení Modafenu, Paralenu Plus, Panadolu Plus Grip, Nurofenu Stopgrip či Aspirinu Complex si může v lékárně koupit pouze pacient, který je bude užívat a musí počítat s tím, že se při jejich nákupu v lékárně musí legitimovat a jeho nákup bude zaevidován. To nemocným nemá proč vadit, ale dealer, prozrazující svou identitu, musí být v takové chvíli jako na trní. Omezení prodeje těchto léků samozřejmě začali okamžitě využívat kšeftaři ze zahraničí ve spolupráci s českými dodavateli „perníku“. Ne u všech našich sousedů to však mají s nákupem snadné. Například Slovensko před třemi roky také prodej léků s pseudoefedrinem omezilo. V témže roce k tomu přistoupilo i Německo. V Rakousku jsou dostupné dokonce pouze na lékařský předpis. Avšak třeba v Polsku podobné restrikce v červenci 2011 tamní parlament odmítl. V tomto Evropa, nejen střední, jednotná bohužel není. Česká republika se po celá ta léta snaží být v této problematice aktivní. Téma se snažila prosadit do programů různých jednání na mezinárodní úrovni, která mohla plošně něco změnit. Odkaz na pseudoefedrin se nám podařilo vnést také do evropského paktu k syntetickým drogám, který byl přijat v průběhu polského předsednictví. S českými kolegy v Evropském parlamentu se jistě pokusíme ještě zintenzivnit snahy o zavedení systematické regulace prodeje těchto léčivých přípravků a efedrinu na evropské úrovni. Výrazně se ale také pokusíme zapůsobit na sousedy, kteří jsou v prodeji těchto farmak benevolentní, tedy na Poláky a Maďary.

Motivaci máme jasnou. Podle odborné studie, zveřejněné koncem minulého roku, počet častých nebo pravidelných uživatelů pervitinu v ČR stoupá. Ve zprávě byla řeč o více než 32 tisíci lidech! Kromě toho, že je třeba klást větší a větší důraz na prevenci, musíme minimalizovat možnosti dealerům drog získávat potřebné suroviny na výrobu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama