Ing. Jiří Blažek

Krajský předseda TOP 09 Vysočina
  • TOP 09
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,1. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.01.2015 21:01:00

Kdo vydělává na snížené sazbě DPH?

Kdo vydělává na snížené sazbě DPH?

Už nejsem člověkem, který by na vše překotně reagoval, spíše vyčkávám, shromažďuji informace, sleduji vývoj a čekám, zda to, co bylo avizováno, skutečně nastane.

Více než před rokem, v rámci předvolební kampaně do Poslanecké sněmovny, slibovaly mnohé strany snížení DPH na některé položky. Již tehdy jsem viděl, že jde o ryze populistický krok, který nic dobrého nepřinese.

Na snížení DPH se následně socialisticko-klerikálně-populistická koalice shodla v programovém prohlášení vlády, k němuž se premiér Sobotka 16. 4. 2014 vyjádřil následovně: „Dnes jsme se v zásadě shodli na jednom z důležitých parametrů toho, jakým způsobem začneme naplňovat koaliční dohodu v daňové oblasti. Dohodli jsme se na tom, že by se od 1. ledna 2015 měla snížit sazba DPH na léky, knihy, dětské pleny a nenahraditelnou dětskou výživu.“

Jak vláda řekla, tak udělala. Neposlouchala názory odborníků ani připomínky opozičních politiků, že dětské pleny díky tomuto opatření levnější nebudou, a snížení DPH prohlasovala. Navzdory varováním zkušenějších.

Rád bych nyní řekl, že jsem se mýlil, ale nemohu. Těsně před Vánoci jsem navštívil dvě lékárny – jednu na frekventovaném místě v Praze, druhou pak v menším městě na Vysočině – a vyfotil jsem si ceny u tzv. nenahraditelné dětské výživy. Dal jsem obchodníkům dva týdny čas, aby mohli na změnu zvolna zareagovat, a vyrazil znovu do terénu. Vrátil jsem se do lékáren a začal porovnávat změny. Očekáváte, že došlo ke snížení cen? Ale kdeže! Objevil jsem, že k žádnému poklesu nedošlo! U nenahraditelné dětské výživy jsou stále stejné cenovky jako v roce 2014. Kdo tedy na tomto kroku vládní koalice vydělal a dál vydělávat bude? Rodiny s dětmi, nebo obchodníci?

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama