Mgr. Marta Semelová

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,62. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.01.2015 10:54:52

Marta Semelová: Pro rozvoj dětí má předškolní vzdělávání velký význam

Marta Semelová: Pro rozvoj dětí má předškolní vzdělávání velký význam

Vystoupení poslankyně Marty Semelové na 25. schůzi Poslanecké sněmovny PČR k přípravným třídám.

Předškolní vzdělávání má velký význam pro rozvoj dítěte ve věku, kdy se formují základy jeho osobnosti a tvoří se i základní předpoklady pro další vzdělávání. Kromě toho plní mateřská škola i funkci výchovnou a sociální. Proto rozvíjení dítěte by se, pochopitelně kromě rodiny, mělo odehrávat právě v mateřské škole pod vedením učitelek, které mají kvalifikaci zaměřenou na toto věkové období a jeho specifika. Kromě toho odpovídají potřebám předškolního vzdělávání i prostory a jejich zařízení, včetně hygienických, a pochopitelně i pomůcky a vybavení vůbec.


Pokud jde o přípravné třídy, vnímám jejich zřizování jako nutnost řešit nedostatečnou kapacitu mateřských škol v důsledku jejich dřívějšího masivního a nesmyslného rušení. Určeny by měly být dětem se sociálním znevýhodněním, respektive s odkladem školní docházky tak, aby úspěšně zvládly následný nástup do 1.třídy základní školy. Ovšem v případě dostatečného počtu míst v mateřských školách by i tuto úlohy měly plnit právě ony a ne školy základní.


Na druhou stranu uznávám, že je pro dítě vždy lepší, když jeho předškolní příprava proběhne v přípravné třídě základní školy než kdyby prošlo pouhou hlídací službou v dětské skupině.


V žádném případě však nemohu souhlasit s návrhem ministerstva školství rozšířit okruh těch, kdo mohou zřizovat přípravné třídy základních škol o školy církevní a o náboženské společnosti.

Garantem za předškolní vzdělávání by měl být stát, společně s kraji a obcemi. Navíc je v současné době rozšířena možnost navýšení kapacit mateřských škol vyšší finanční podporou obcí ze státního rozpočtu, národního fondu či z evropských fondů. Kromě toho demografický vývoj naznačuje, že v budoucích letech dojde ke snižování počtu dětí v mateřských školách. Rozšiřování okruhu těch, kdo mohou přípravné třídy zřizovat, tak považuji za zcela nadbytečné.


Proto navrhuji, aby zůstal tento paragraf v dosavadním znění, tzn. aby pravomoc zřizovat přípravnou třídu měla obec, svazek obcí nebo kraj. Církve a náboženské společnosti navrhuji z § 47 odst.1 vypustit.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama