Mgr. Jana Pastuchová

  • ANO 2011
  • Liberecký kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,91. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.01.2015 14:24:54

Je možné sloučit funkci primátora a poslance?

Je možné sloučit funkci primátora a poslance?

Interpelace zastupitelky Jany Pastuchové zazněla dne 22. ledna 2015 v rámci jednání Zastupitelstva města Jablonec nad Nisou.

Vážený pane primátore, vážení kolegové, vážení hosté,

není tomu tak dlouho, kdy jsem jak tady v rámci jednání zastupitelstva, tak v různých mediálních výstupech vyjádřila svoje pochybnosti nad tím, že se dá plnohodnotně vykonávat funkce náměstka primátora Jablonce nad Nisou a poslance Parlamentu České republiky. Byla jsem hned několikrát poměrně razantně ujištěna, že moje pochybnosti jsou zbytečné.

A proto bych se dnes ráda zeptala, jak je možné, že náměstek pro rozvoj města a můj kolega z poslanecké sněmovny Lukáš Pleticha a teď cituji „vzhledem ke svým dalším povinnostem v poslanecké sněmovně potřebuje úzkou spolupráci a výpomoc zejména v administrativní, koordinační, organizační a poradenské činnosti v oblasti rozvoje, dotací a investic města“, z tohoto důvodu si zažádal o spolupracovníka na příkazní smlouvu a Rada města mu v tomto vyhověla.

V této souvislosti bych chtěla požádat i o odpovědi na následující dotazy:

Na základě čeho byla uzavřena příkazní smlouva právě s panem Ing. Otakarem Kyptou, členem strany ČSSD? Na základě jakých kritérií byl vybrán a proč byli předem vyloučeni další případní zájemci o tuto práci?

Proč byla s panem Ing. Kyptou uzavřena příkazní smlouva, když popis jeho činnosti nese znaky tzv. práce závislé, kterou by mohl vykonávat úředník v zaměstnaneckém poměru?

Jak byla stanovena odměna za vykonanou práci v sazbě 450 Kč za hodinu? Podotýkám, že výše zmíněný úředník by byl zařazen maximálně do 11. platové třídy s maximálním platem 200 Kč za hodinu.

Proč není v příkazní smlouvě podmíněno proplacení faktury za odvedenou práci předložením podrobného plnění, respektive popisem odvedené práce? Předkládání faktur se s předkládáním přehledu plnění dle příkazní smlouvy termínově liší, faktura předchází přehled plnění. Na základě čeho tedy budou faktury propláceny?

Proč není ve smlouvě vymezen horní strop počtu hodin odvedené práce? Co když pan Ing. Kypta bude tak pilný, že měsíčně vykáže třeba 300 hodin?

Proč příkazní smlouva nevisí na webových stránkách města? Vím, že zveřejňujete pouze smlouvy a objednávky nad 20 000 Kč. Smlouva s panem Kyptou je sice uzavřena na dobu tří měsíců, ponechává však prakticky možnost nekonečného prodlužování. V kombinaci s absencí horního stropu vykázaných hodin nikdo neví, kolik práce pana Ing. Kypty bude město nakonec stát. Troufám si říct, že více než 20 000 Kč to nakonec bude.

Věřím, že dostanu jasné odpovědi na moje otázky, které vyvrátí podezření, že zde dochází k neoprávněnému nakládání s veřejnými prostředky. V každém případě však nesouhlasím s tím, aby za jednu práci byla vyplácena ze zdrojů města dvojí odměna. Pokud na svoji práci nemá pan náměstek Pleticha čas, tak by měl zvážit, zdali by jednu z funkcí neměl opustit. Příkazní smlouva uzavřená s panem Ing. Kyptou kvůli povinnostem v poslanecké sněmovně nebo kdekoliv jinde je totiž výsměch, nejen mně a celému zastupitelstvu města, ale především jeho občanům.

Děkuji Vám za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama