Ing. Jan Mládek, CSc.

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,06. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.01.2015 16:29:17

Proč je nutné právě nyní odpovědně rozhodnout o těžebních limitech

Proč je nutné právě nyní odpovědně rozhodnout o těžebních limitech

Každé významné strategické rozhodnutí na státní úrovni musí být učiněno nejen na základě zvážení všech relevantních informací, ale také ve správný čas. Bohužel, minulé vlády nenašly dostatek politické odvahy, takové rozhodnutí ohledně územních limitů

Rypadla se v těžebních oblastech blíží k limitům, jedno je loni už dokonce dostihlo a zastavilo se. Rozhodnutí je třeba udělat teď, aby bylo v případě prolomení vůbec pokračování těžby možné připravit. V opačném případě pak musí stát už nyní začít konkretizovat plány na její zastavení, které by přišlo okolo roku 2022. Rovněž by bylo nezbytné v případě neprolomení začít připravovat sociální programy a programy podpory pracovních míst. Dopady na nezaměstnanost by totiž byly skutečné veliké a to navíc v regionu, který už nyní vysokou nezaměstnaností trpí. Bavíme se o tisících lidí, kteří by tak přišli o práci.

Co je ale rovněž podstatné, energetika potřebuje především stabilitu a jasně nastavené směřování na dekády dopředu. V regionech, kterých se limity přímo týkají, panuje řadu let nejistota a to jak na straně podnikatelů a zaměstnanců, tak na straně lidí, kteří v blízkých obcích a městech bydlí. Najít odvahu k rozhodnutí a třeba i čelit negativnímu ohlasu těch, kteří by preferovali jiné řešení, znamená takovou jistotu konečně dát. Najít řešení, které by vyhovovalo všem, není z logiky věci možné.

Nejsme státem oplývajícím zásobami ropy či zemního plynu, které tak musíme dovážet, ale zásoby hnědého uhlí za limity jsou našim národním bohatstvím, významnou energetickou rezervou. Využitím i třeba jen části těchto zásob zvyšujeme v současné turbulentní době svoji energetickou soběstačnost a tedy i bezpečnost. Výhodu toho, že můžeme velkou část elektrické energie vyrábět ze svých domácích zdrojů, bychom si měli chtít udržet. Řada ostatních států nám v tomto ohledu může závidět. Současně musíme mít na paměti i situaci českých tepláren, pro které by bez dostatečně velkého prolomení limitů už velmi brzy nebyl náš stát schopen vyprodukovat dostatek uhlí. I ty potřebují mít jasno, aby mohly rozhodnout o své dlouhodobé orientaci a případně stihly přikročit k rekonstrukci a splnění emisních limitů. Nemůžeme po nich chtít, aby udělaly investice s návratností 10 či 15 let, aniž by měly jasno, jestli uhlí po tuto dobu bude nebo ne. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama