ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.01.2015 15:07:47

Středočeská police má novou speciální výslechovou místnost

Středočeská police má novou speciální výslechovou místnost

Na Krajském ředitelství policie Středočeského kraje na Zbraslavi mají novou speciální výslechovou místnost pro oběti trestných činů.

Bude sloužit k výslechům hlavně dětí a žen, které zažily domácí násilí nebo znásilnění. Slavnostního otevření se v úterý 27. ledna 2015 zúčastnil hejtman Středočeského kraje Miloš Petera. „Přátelské a ohleduplné prostředí a technické vybavení zabrání zbytečnému opakování výpovědí, alespoň částečně zmírní psychické utrpení a následná traumata těchto zvlášť zranitelných obětí trestných činů,“ řekl hejtman Středočeského kraje Miloš Petera (ČSSD).

Speciální výslechová místnost vypadá spíše jako obývací či dětský pokoj. Při výslechu je oběť v kontaktu jen s jedním vyšetřovatelem a psychologem. Ostatní účastníci řízení, jako jsou soudce, státní zástupce, obhájci pachatele či pracovníci sociálně-právní ochrany, jsou ve vedlejší místnosti a výslech sledují na obrazovce. Pokud budou chtít položit otázku, pošlou ji vyšetřovateli na jeho notebook. Při výslechu se bude používat nahrávací technika. Nahrávky se pak použijí u soudu, aby oběť nemusela opakovaně vypovídat a znovu se tak vracet k traumatizujícímu zážitku.

Takových speciálních výslechových místností je ve Středočeském kraji už sedm. Jsou v Berouně, Benešově, Mělníku, Kladně, Kolíně, Příbrami a nyní na Zbraslavi, kterou kraj vybudoval díky dotaci 242 tisíc korun Ministerstva vnitra a vlastní finanční spoluúčasti ve výši 27 tisíc korun. Díky úspoře nákladů při vysoutěžení dodavatelů vybavení místnosti bude kraj ministerstvu z dotace vracet přes 78 tisíc korun.

Nová výslechová místnost vznikla jako jeden ze tří projektů v rámci Krajského programu prevence kriminality Středočeského kraje na rok 2014. Dalšími projekty byly Bezpečně na internetu a projekt zaměřený na vzdělávání seniorů v oblasti finanční gramotnosti. Celkem na tento program získal kraj od Ministerstva vnitra dotaci ve výši 577 tisíc korun.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama