Ing. Pavel Janeček, BBS(Hons)

Kandidát do Zastupitelstva Královéhradeckého kraje za KSČM
  • KSČM
  • Náchod
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.01.2015 17:49:00

Kam s bezdomovci?

Kam s bezdomovci?

Počet bezdomovců se za posledních 25 let bezbřehé demokracie vesele zvyšoval, a to v důsledku dekriminalizace trestného činu příživnictví.

Dříve ten, kdo nepracoval, eventuálně se trvale nezdržoval v místě bydliště, byl trestně stíhán za příživnictví, případně byl poslán do psychiatrické léčebny nebo jiné instituce.

V dnešní době je situace diametrálně odlišná. Dále v důsledku zahraniční migrace, propuštěných či amnestovaných vězňů a dalších lidí, často společensky nepřizpůsobivých, kteří přišli o byt. Významný dopad na zvyšování množství lidí bez domova měla především „zlodějská“ privatizace podniků a zrušení podnikových ubytoven, kde mnohokrát bydleli lidé, kteří pracovali na stavbách.

Bezdomovců je v České republice kolem 30 tisíc. Nicméně toto číslo stále dramaticky narůstá s tím, jak postupně přicházejí těžké sociální podmínky, a tak vážné problémy hrozí i dalším občanům. Bezdomovectvím je v České republice ohroženo až sto tisíc lidí, kde nejvíce postiženou kategorií jsou lidé nad 65 let.

Na ulici se dnes může ocitnout opravdu každý, kdo se dostane do svízelné situace, a že to není těžké. Tím spíše, když vláda aktivně pracuje na zvýšení počtu lidí pod hranicí chudoby a lidí bez domova. Zcela nefunguje sociální systém politiky státu a neblýská se na lepší časy. Zajištěním ochrany v tomto ohledu je Listina základních práv a svobod, která prohlašuje právo na zajištění „základních životních podmínek“, přičemž nedokládá precizní definici výše uvedeného pojmu a ani právo na bydlení. Nový občanský zákoník, který vešel v účinnost 1. ledna 2014, se řešením otázky bezdomovectví ani sociálního bydlení vůbec nezabývá.

Sociální systém naší republiky vůbec neřeší prevenci, nýbrž pouze zmírňuje následky fenoménu bezdomovectví. Sociální otázky řeší nesmyslným vyplácením dávek, které ale nejsou k ničemu lidem na ulici, kteří jsou v dluhové spirále a těžko se z toho sami „vyhrabou“. Palčivou otázkou pro mnohé politiky zůstává – co s nimi? Jakým způsobem se to dá  zastavit? V jiných zemích, v případě, že soud obdrží návrh na exekuci, se tak spojí se sociálním pracovníkem, jenž s dlužníkem začne neprodleně stav řešit, aby nepřišel o bydlení.

Ing. Pavel Janeček, zastupitel města Náchoda

www.janecekpavel.cz

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama