ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.01.2015 16:56:02

Středočeský hejtman Miloš Petera navštívil Lidice a uctil památku obětí

Středočeský hejtman Miloš Petera navštívil Lidice a uctil památku obětí

Hejtman Středočeského kraje Miloš Petera uctil památku obětí lidické tragédie.

Během své návštěvy ve čtvrtek 29. ledna 2015 nejprve spolu se starostkou obce Veronikou Kellerovou položil květiny na hrob lidických mužů a k sousoší lidických dětí.

Poté si hejtman prohlédl Památník v Lidicích. „Přijel jsem uctít památku lidických občanů právě v těchto dnech, kdy si připomínáme výročí osvobození vyhlazovacího tábora Osvětim. Je důležité připomínat si tragické oběti nevinných lidí, na které dolehlo nacistické běsnění. Neštěstí a utrpení lidických občanů na mne velmi doléhá,“ řekl hejtman Miloš Petera poté, co si v doprovodu Pavla Horešovského, nejmladšího z lidických dětí, prohlédl zdejší muzeum.

Poté se hejtman vydal na návštěvu lidické radnice, kde se setkal s pamětníky a členy zastupitelstva Lidic. „Děkuji všem obyvatelům Lidic za péči a lásku, s jakou se věnují udržování nejen pietního místa, ale i jak vzpomínají na všechny nesmyslně zavražděné obyvatele Lidic. V jejich srdcích a v paměti, kterou předávají budoucím generacím, nebude památka lidických obětí nikdy zapomenuta,“ řekl po skončení návštěvy v Lidicích hejtman Miloš Petera.

Ze 105 lidických dětí jich bylo za 2. světové války celkem 88 usmrceno. Pouze 17 dětí se po skončení bojů postupně vrátilo do své domovské obce. Dnes žije už jen 13 lidických dětí, kterým je od 72 do 83 let. Z 203 lidických žen. Pouze 143 z nich přežilo válku a vrátily se do Československa. V současné době žijí už jen tři pamětnice lidické tragédie. Nejmladší je 88 let, nejstarší je 92.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama