JUDr. Vojtěch Filip

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.01.2015 20:10:59

Každý má odpovědnost za své sliby

Každý má odpovědnost za své sliby

V posledních měsících jsme slyšeli mnoho slibů. I v řeckých volbách zazněly.

Vítězná strana, jež v tamním volebním souboji vyhrála, vyslovila mnoho velmi sympatických myšlenek. Nedivím se, že tedy s velkým náskokem zvítězila. Nyní jde o to, napsal jsem ve svém blahopřání předsedovi strany SYRIZA Tsiprasovi, sliby začít plnit a podnětné myšlenky realizovat. Nejde totiž už jen o Řecko, ale o plno dalších stran, jimž SYRIZA dala nebo může dát příklad. Případné nesplnění nebo ústup od programu by měly velké negativní důsledky nejen v Řecku, ale také na mezinárodní scéně.

My v České republice jsme před minulými parlamentními volbami také slyšeli mnoho slibů. Na jejich plnění se prý zatím jen nedostalo. Důvodem údajně byla nutnost zbavit zemi ponižujícího marasmu z doby vlády pravice. To jistě nutné bylo a je.

Strany, které odpovědnost za své sliby necítí, by neměly mít šanci. Nakonec takových stran na jedno použití jsme tu měli mnoho a škod za nimi zůstalo nemálo. Zeptejte se dnes mladých lidí co ví o Občanském hnutí, Sládkových republikánech, Unii svobody, Věcech veřejných apod.? Zatím se na sliby, které zazněly z úst vůdců koaličních stran, zapomnělo už proto, že se staly  dokonce jakýmsi závažím na nohou nejen jejich představitelů, ale takových stran či hnutí samotných. Připomeňme si referendum o tzv. „církevním daru“, zpochybnění zrušení »julínkovného« samotným předsedou hnutí ANO, dohady kolem daňového systému. Veřejnost ale očekává, že koaliční strany se ke svým slibům vrátí a budou je konečně plnit.

KSČM také ve svém programu vyslovila řadu námětů,  o něž se důsledně zasazuje. Nezpronevěřili jsme se jim. V Poslanecké sněmovně např. »leží« již šestý rok řada našich zákonů, které zatím jsou odsunovány a přednost dostávaly a stále dostávají návrhy vládních zákonů nebo ty z koaličních lavic. To nesvědčí o ničem jiném, než o pokračování starých praktik z doby vládnutí Nečaso-Kalouskovy pravice. Přitom jde o takové návrhy, jako je změna exekutorského zákona, zákon o referendu, atd. 

Připomněl jsem tyto skutečnosti i proto, že příští rok budeme mít před sebou krajské volby, při nichž se občané budou ptát: Co jste v krajích, v nichž máte nejvyšší zastoupení, udělali, co jste ze svých slibů splnili? Věřím, že na rozdíl od dalších slibujících stran své programové cíle naplníme a budeme moci občanům opět nabídnout svou práci a s našimi záměry, navazujícími na ty splněné, před ně předstoupit.

Začal jsem řeckou SYRIZOU. Znovu se k ní musím vrátit. Její odpovědnost je veliká. I to musí mít její vedení na mysli, když bude naplňovat volební program. Výsledky, kterých dosáhne, budou totiž skutečně ovlivňovat všechny levicové strany v Evropě. Ať už se jim to líbí, nebo ne.

JUDr. Vojtěch FILIP, předseda ÚV KSČM

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama