Mgr. et Mgr. Věra Jourová

  • ANO 2011
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,28. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.01.2015 21:53:00

Je nejvyšší čas na nové předpisy o ochraně osobních údajů

Je nejvyšší čas na nové předpisy o ochraně osobních údajů

Komentář evropské komisařky Věry Jourové u příležitosti Dne ochrany osobních údajů

Po celém světě se neustále rychlým tempem vyvíjejí nové technologie. Pojmy jako big data, cloud computing a internet of things (tzv. internet věcí) se staly skutečností. Jsme na to připraveni?

Nové digitální technologie nemají hranice, zákony členských států ano. Pokud chceme v Evropě lépe využívat potenciál jednotného digitálního trhu, nemůžeme dále odkládat zavedení nových pravidel pro ochranu osobních údajů. Občané a podnikatelé na tuto reformu čekají.

Všichni se zajímáme o ochranu svých vlastních osobních údajů a klademe si otázku, kolikrát denně jsou údaje právě z našeho chytrého telefonu předávány pro využití ke komerčním účelům.

Firmy mají starost o bezpečné zacházení s osobními údaji. Jejich cílem je zabezpečení údajů zákazníků a zachování jejich důvěry. Pouze za těchto podmínek mohou jednotlivci a společnosti bez obav používat internet a nové technologie. A právě proto Evropská unie navrhuje novelizaci předpisů o ochraně osobních údajů z roku 1995. Hlavní prioritou Junckerovy Komise v tomto digitálním věku je zajistit bezpečnost osobních údajů evropských občanů a vytvořit podmínky pro dokončení jednotného digitálního trhu.

Evropský parlament v březnu 2014 většinou hlasů podpořil balíček reformních opatření Komise na ochranu osobních údajů. Nyní jsou na řadě členské státy, které již odsouhlasily klíčové body této reformy. Evropské předpisy se například budou vztahovat na všechny společnosti, které nabízejí své produkty a služby evropským spotřebitelům a to bez ohledu na to, zda jsou jejich servery umístěny v Evropské unii či mimo ni. Do konce roku 2015 je třeba dokončit vyjednávání se všemi členskými zeměmi.

Naše reforma ochrany osobních údajů zahrnuje návrhy nových předpisů pro sdílení údajů policejními orgány a orgány činnými v trestním řízení napříč Evropskou unií. Je zřejmé, že po nedávných teroristických útocích v Paříži bude spolupráce mezi těmito orgány ještě užší. Chci, abychom pokračovali ve spolupráci v oblasti vymáhání práva a dále ji rozvíjeli. Účelem je, aby silná ochrana osobních údajů podpořila účinnější spolupráci založenou na vzájemné důvěře.

V našem stále více propojeném světě je nezbytné zaručit právo na ochranu osobních údajů také mimo hranice Evropy. Jsem odhodlána zasadit se o to, aby dohoda se Spojenými státy o Safe Harbour (tzv. bezpečném přístavu), která umožňuje předávání obchodních informací od společností v Evropské unii do Spojených států těm společnostem, které dodržují celou řadu předpisů o ochraně osobních údajů, přinesla skutečnou bezpečnost. Budu rovněž pokračovat v jednáních se Spojenými státy o pravidlech pro ochranu osobních údajů při výměně údajů mezi policejními orgány a orgány činnými v trestním řízení. V tomto ohledu musí mít občané Evropské unie možnost domáhat se práva na ochranu osobních údajů i u amerických soudů.

Bezpečnost a obchodní příležitosti nesmí být na úkor základních lidských práv, ale je třeba, aby tato témata šla ruku v ruce. Reforma ochrany osobních údajů by měla vést k rovnováze mezi ochranou občanů posílením jejich postavení tak, aby mohli bezpečně spravovat své osobní údaje, a ochranou svobody projevu a médií. Současně je třeba vytvořit předvídatelné podmínky pro podnikání v rámci jednotného digitálního trhu.

Musíme rychle dokončit probíhající jednání o této reformě a začít nová pravidla uplatňovat. Je nejvyšší čas.

Věra Jourová
komisařka EU pro spravedlnost, spotřebitele a rovnost žen a mužů

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama