Ing. Zdeněk Štefek

politik ve stínu
  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,42. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.01.2015 7:58:40

O budoucnosti veřejných knihoven

O budoucnosti veřejných knihoven

29. ledna proběhla v pražském hotelu Olšanka konference k tématu Budoucnost veřejných knihoven v ČR z pohledu změn důchodového systému a sociálního dialogu...

29. ledna proběhla v pražském hotelu Olšanka konference k tématu Budoucnost veřejných knihoven v ČR z pohledu změn důchodového systému a sociálního dialogu, kterou pořádala Konfederace zaměstnavatelských a podnikových svazů ČR, Českomoravská konfederace odborových svazů za spolupráce s Odborovým svazem pracovníků knihoven a Svazem knihovníků a informačních pracovníků ČR.

O roli knihoven z pohledu krajů referoval za Asociaci krajů radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek: „V naší zemi je okolo 6300 veřejných knihoven a jejich poboček, je to možná poslední fungující celorepubliková síť v oblasti kultury, v tisících obcí také jediná výspa veřejných knihovnických, informačních, obecně kulturních služeb, ale také služeb komunitních, sociálních, vzdělávacích.“

Tato síť má podporu legislativní i koncepční, na úrovni krajů pak existují samostatné koncepce regionálních funkcí knihoven, které poskytují přes pověřené knihovny obecním knihovnám poradenskou, metodickou a vzdělávací podporu a také knižní výměnný fond. Množství knihoven v jednotlivých krajích zahrnutých do systému, počet pověřených knihoven, výše finanční podpory je ale kraj od kraje různá.

„Ve Středočeském kraji se naše podpora týká 822 knihoven, z toho 719 neprofesionálních, máme aktualizovanou koncepci regionálních funkcí knihoven a vyřešili jsme i některé ekonomické a procesní problémy. Všechny knihovny mají navíc možnost žádat o konkrétní podporu i z našeho fondového systému.“ dodal radní Štefek, který upozornil, že nestačí mít jen koncepce, ale je nutné je i realizovat a také je nutné řešit související úkoly, jako třeba garantované bezplatné připojení obecních knihoven na internet.“

Knihovny v České republice ročně obslouží přes 24 milionů návštěvníků a uskuteční více než 66 milionů výpůjček.

O budoucnosti knihoven z pohledu státu hovořil náměstek ministra kultury Miroslav Rovenský, úhel pohledu ze strany měst a obcí představil předseda Svazu měst a obcí Dan Jiránek.

Na téma aktuálních výzev nejen pro Evropu v oblasti sociálního dialogu a důchodového systému, nezaměstnanosti, přistěhovalectví, pak pohovořili i třeba ředitel Odboru poradců a poradkyň předsedy vlády Vladimír Špidla, europoslanec a odborář Richard Falbr, prostor dostal i Národní akční plán pozitivního stárnutí z Ministerstva práce a sociálních věcí a další související témata.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama