David Kádner

  • Nová Ves v Horách
  • starosta
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,79. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.02.2015 14:23:00

Vláda zdraží plyn i teplo

Vláda zdraží plyn i teplo

Podařilo se mi uspořádat seminář na téma energetické bezpečnosti. Velmi mě totiž zajímá, kam až kroky a politika vlády povedou. Podle slov představitel ERÚ hrozí zvýšení cen plynu až o 20%. A já se ptám, jak je to sakra možné a proč to nikdo neřeší?

Zdražování provází i již tolikrát omílané prolomení či neprolomení limitů v severních Čechách. I generální ředitel ČEZu již potvrdil, že nedojde-li k tzv. velkému prolomení limitů na těžbu uhlí v dole ČSA, nemohou mít teplárny dostatek uhlí. Vyvstávají tedy jasné a logické otázky, o kolik teplárny budou muset v takovém případě zdražovat? A proč Ministerstvo obchodu a průmyslu situaci okolo věcných břemen dlouhých 6 let vůbec neřešilo?

Podle předsedkyně Energetického regulačního úřadu Aleny Vitáskové je hlavním problémem současné legislativy hlavně chybějící analýza dopadů. „Nikdo neví a nikdo dosud nespočítal, jestli dopady do cen budou jednotky, desítky nebo stovky miliard. U tak závažné legislativy, která zasáhne úplně všechny obyvatele České republiky, to je příliš velký hazard. Navrhujeme zákony neprojednávat do doby, než se spočítají finanční dopady,“ uvedla Alena Vitásková.

Jako předsedu Výboru pro obranu mě zajímají také strategické zásoby uhlí. Stát musí být připraven na přerušení dodávek plynu z Ruska. Všichni známe problém Ukrajiny. Proto je na místě se ptát: jak tedy Ministerstvo obchodu a průmyslu při neprolomení limitů zajistí případný budoucí přístup k této strategické surovině? Jak se stavíte k tomu, že tyto hnědouhelné zdroje již v této chvílí mohou být prostě mimo náš dosah?

Jako poslanecký klub jsme se rozhodli podat řadu pozměňovacích návrhů energetického zákona. Na rozdíl od vlády, nechceme nechat zajít situaci až k fatálnímu zdražování, a proto jsem já sám dnes v této záležitosti podal hned tři interpelace.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama