JUDr. Vojtěch Filip

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.02.2015 9:05:00

Nezisková zdravotnická zařízení a zavádějící informace

Nezisková zdravotnická zařízení a zavádějící informace

Jako tahák na čtenáře vyšel poněkud zavádějící článek v Hospodářských novinách dne 4. 2. 2015 s titulkem, že ČSSD oprašuje Rathovu ideu neziskového zdravotnictví.

 Samotný článek nevím, jak vznikl, ale jak se někdy v českém mediálním prostoru stává, je plný chyb a dokonce hloupostí. Už titulek je zavádějící. Nejde a ani nikdy nešlo o myšlenku Davida Ratha, ten ji jen po určitou dobu podporoval a nakonec ji svými zásahy i zničil, když do návrhu skupiny poslanců vnutil ustanovení o přímusu – tedy o povinném vstupu do sítě zdravotnických zařízení. To se stalo zákonu před ústavním soudem osudným, když část zákona zrušil, o zbytek zrušení se postarala Topolánkova vláda, protože té ve zdravotnictví šlo nikoli o zdravotní péči pro občany, ale o zdroj příjmů, někdy i nekalých, pro úzkou skupinu lidí ( viz IZIP nebo Julínkovné).

Tato myšlenka byla ve volebním programu KSČM v roce 2002 a vzhledem ke složení sněmovny ve volbách 2002 jsem ji jako jeden z autorů předložil společně s dalšími jako tisk 810 v roce 2004. Aby měla šanci na úspěch, skupinu poslanců, kteří zákon předkládali, vedl MUDr. Jaroslav Krákora, tehdy předseda výboru pro zdravotnictví, který na něm skutečně pracoval, za vládní ČSSD já ve skupině zastupoval nejen KSČM, ale zejména právníky a legislativce, vzhledem ke své kvalifikaci. Dále ve skupině byl Pavel Kováčik, ale také Michaela Šojdrová nebo Vladimír Říha, též Svatopluk Karásek, Eduard Zeman a další. Jako základní myšlenku jsem pro vypracování předlohy zákona měl pro svou potřebu švýcarský model kantonálních nemocnic, protože tam jde skutečně o péči a nikoli o službu, jak to později ponížil, aby ještě víc omezil důstojnost člověka, ministr Heger a udělal z něj prosebníka a tedy platiče. Tisk jsme připravili pro skupinu v základní legislativní podobě  a ta pak získala opravdu širokou podporu.

Žel, vzpomínaný hloupý zásah Davida Ratha jako ministra zdravotnictví původní opravdu poctivý úmysl reformy zdravotnictví, která vzhledem k přechodu velkého množství zdravotnických zařízení po roce 2000 na kraje byla nutná, nakonec zhatil. A aby snad nemohlo dojít k tomu, že se vrátíme u zdravotnictví k naplnění ústavy a zpět k péči, tak už dnes novináři zahajují dělostřeleckou přípravu na to, aby snad nemohlo k reformě dojít, aby byla od začátku zpolitizována a aby dál zdravotnictví tady nebylo pro občany, ale jen jako zdroj příjmů pro určitou úzkou skupinu osob či finančních skupin. Je škoda, že Hospodářské noviny prostřednictvím svého redaktora zřejmě podlehly irelevantním informacím. Určitě to není objektivní a vyvážená informace, ale jen nechutná prefabrikace názorů, které byly lidem předloženy. Tak mi nakonec nezbývá než tuto informaci, ktero u tehdy nikdo nemohl popřít, že nejde o Rathovu ideu, alespoň připomenout.

JUDr. Vojtěch Filip, místopředseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR a předseda ÚV KSČM

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama