Ing. Kateřina Konečná

Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • KSČM
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,57. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.02.2015 13:30:00

Senioři za svou celoživotní práci mají nyní právo na důstojný život

Senioři za svou celoživotní práci mají nyní právo na důstojný život

V poslední době se znepokojením sleduji množící se zprávy, jež hovoří o drastických podmínkách v některých domovech pro seniory.

Nejenže byla zanedbána základní hygienická pravidla, ale dokonce občané žijící v těchto domovech nedostávali ani dostatečný přísun potravy a hrozila jim tak podvýživa. Zásahy do soukromí a omezování osobní svobody jen dokreslují, jaké peklo musejí někdy senioři podstoupit. Oblast pečovatelských domů pro seniory jasně ukazuje, že stát (klidně prostřednictvím obcí a krajů) by měl být tím základním garantem základních služeb svým občanům a nepřenechávat je privátnímu sektoru lačnému pouze po finančních prostředcích jak ze státní pokladny, tak z kapes klientů – v tomto případě seniorů. Informaci, že výše uvedené nedostatky se ve většině případů týkaly právě soukromých poskytovatelů jmenovaných služeb, mé tvrzení pouze podporuje. Ale to není jediný problém, s nímž se v souvislosti s generacemi našich předchůdců potýkáme. Rapidně nám roste počet seniorů, kterým byla vyhlášena exekuce na důchod. To má samozřejmě několik příčin. Jednou z nich jsou drastická opatření minulých vlád a exministra financí Kalouska. Zvyšující se ceny za potraviny i služby a reálně klesající důchody v minulých letech dohnaly nejednoho českého důchodce k tomu, že si musel půjčit na živobytí. Často bohužel u nebankovních subjektů, kde se úroky pohybují i v řádech desítek procent. Sociologové již dlouhou dobu upozorňují na rostoucí mezigenerační konflikt. Chápu, že různé věkové skupiny mohou mít na jednotlivé věci odlišné názory, ale gradace tohoto typu konfliktu jde v současnosti velmi daleko. Dokonce bych řekla, že se jedná v některých momentech o výpady zejména nejmladší generace vůči té nejstarší. Podle mě pomohl nárůstu tohoto konfliktu také nechvalně známý klip „Přemluv bábu, přemluv dědu!“, kde hlavní protagonisté nabádali mladé, aby přesvědčovali své prarodiče o škodlivosti volby levice. Možná by bylo lepší, kdyby si mladí lidé spolu s těmi staršími v klidu sedli a vyslechli si i jejich verzi příběhu.

Možná potom zjistí, že generace seniorů nestojí proti jejich zájmům, ale naopak chtějí, aby jejich život nebyl jedním velkým shonem prožitým v nejistotě a strachu!

Ing. Kateřina Konečná, poslankyně Evropského parlamentu za KSČM

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama