Ing. Zdeněk Štefek

politik ve stínu
  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,43. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.02.2015 8:47:37

Z 15. zasedání zastupitelstva Středočeského kraje

Z 15. zasedání zastupitelstva Středočeského kraje

V pondělí 23. února 2015 se konalo 15. zasedání středočeského zastupitelstva.

V pondělí 23. února 2015 se konalo 15. zasedání středočeského zastupitelstva. Omluven byl zastupitel Peška, později přijdou prý členové Nwelati (nepřišel), Macháček a Peřina, takže oficiálně na zahájení bylo přítomno 61 zastupitelů.

Nejprve byl schválen aktualizovaný zasedací pořádek, kde se projevily změny v ČSSD (Syblík, Třísková, Řihák, Moravčíková). Pak se odhlasovaly pracovní orgány (ověřovatelé, mandátová a volební a návrhová komise) a zapisovatelé a skrutátorky.

Program byl rozšířen o environmentální projekt v Braškově a o uzavření smlouvy o zápůjčce na realizaci Přerova nad Labem, o smlouvu o spolupráci s Kladnem ohledně optických sítí pro e-government, Informaci o sdružení Access-EEIG, změny ve Finančním výboru, Výboru pro životní prostředí a Finančním výboru. Program byl s těmito úpravami schválen.

Netradičně se začalo blokem regionálního rozvoje, prvním blokem bylo vyhlášení fondů kraje. 10 programů rozdělí žadatelům 367 milionů Kč. Nově je dle zákona 30denní lhůta vyvěšení informace o grantech, takže žádosti mohou být podávány až od 24. 3. do 14. 4. V hodnotících komisích budou pouze členové výborů a komisí, pro jednotlivé granty jsou uvedena kritéria.

Zastupitel Michalík (TOP09 a STAN) komentoval, že je dobře, že jsou konečně kritéria, ale schází mu metodika (co se bude hodnotit u kvality projektu atd.), takže doporučuje dopracovat a schválit až příště, což neprošlo. ODS si posteskla, že ve fondech není více peněz.

Fondy byly schváleny 43 hlasy, jejich hodnocení bude schvalovat mimořádné zastupitelstvo 27. července.

Poté byly schváleny účelové dotace na krytí povodňových škod z června 2013 z Fondu solidarity Evropské unie, tedy konečné vyúčtování.

Aktualizován byl i tradiční zásobník projektů k 31. 12. 2014, který obsahuje realizované projekty, na které jsou třeba i jiné než krajské zdroje (třeba evropské fondy).  Požadavky na kofinancování projektů v roce 2015 jsou 638.440 tis. Kč, požadavky na předfinancování projektů v roce 2015 jsou 561.618 tis. Kč.

Schválena byla i žádost o převodu majetku na obce – obce získaly jako sdružení dotaci na projekt „Kdo se hraje, nezlobí“, hrací prvky chtějí převést na sebe.

Podpořeno bylo i Memorandum o spolupráci v oblasti cestovního ruchu mezi Libereckým a Středočeským krajem.

Z oblasti dopravy se řešil sjezd v Dobrovízi pro logistické centrum Amazon, kraj zajistí výběrová řízení a bude příjemcem dotace ze SFDI, zde bylo usnesení doplněno o náš návrh směřující ke kvalitě vozovky vzhledem k očekávanému zatížení.

Pak se řešil dodatek ke smlouvě o spolupráci veřejných zadavatelů k akci „Rozšíření Třídy Václava Klementa v Mladé Boleslavi“, dle usnesení vlády bylo schváleno použití prostředků zvláštního účtu privatizace ve výši přes 440 mil. Kč právě pro Severovýchodní tangentu včetně třídy Klementa, alokace na již realizovanou akci Severovýchodní tangenty ve výši 298 mil Kč tak bude navýšena o 142 mil. korun právě na rozšíření třídy.

Největší částí programu byly majetkové body, kterých bylo 55, zejména se jednalo o pozemky pod silnicemi. Z toho 14 bezúplatných nabytí, 8 bezúplatných převodů majetku, 21 úplatných nabytí nemovitostí, 1 vzájemnou směnu a 11 dalších různých bodů včetně koncepce nakládání se zbytným majetkem, který rozděluje majetek na přímo potřebný pro činnost kraje, nepřímo potřebné a určené k prodeji. Tu opozice, zejména z ODS, která s majetkem v době svého vládnutí dost hýbala, dost kritizovala.

V oblasti školství byly schváleny neinvestiční dotace pro školy a školská zařízení, která protékají přes kraj z MŠMT pro rok 2014 a pro rok 2015, převod finančních prostředků na zabezpečení sportovních soutěží  - plavecko-běžecký pohár a Středočeský taneční pohár.

Podpořeny byly i dodatky ke smlouvám o zateplování Gymnázia v Příbrami a SPŠS v Kolíně, které znamenají navýšení kofinancování ze strukturálních fondů.

Statisticky zajímavá byla výroční zpráva o stavu vzdělávací soustavy za rok 2013/2014. Přijat byl i návrh na zřízení nové příspěvkové organizace Domu dětí a mládeže Beroun místo současné pobočky jiné příspěvkové organizace. A rozděleny byly i 2 miliony Nadačnímu fondu pro fotbalovou mládež, který zdroje rozdělí na dopravu klubům. Původní prostředky byly určeny na bezpečné fotbalové branky, akce nebyla realizována.

Z životního prostředí byla upravena pravidla pro poskytování finančních příspěvků na hospodaření v lesích, došlo k určitým úsporným opatřením, KSČM navrhla neúspěšně navíc poskytovat příspěvky jen pro lesy do 50ha, protože větší lesy jsou schopné si na sebe vydělat. I naši zastupitelé kritizovali, že materiály nejsou předkládány patřičnému výboru. V dalším materiálu dostala na analýzu rizik nezabezpečené skládky 135.000 Kč obec Nový Jáchymov. Pak se kraj připojil do nadnárodního projektu INTERREG, který se bude zabývat eliminací povodňových rizik. Zastupitelstvem proběhlo i vyhodnocení soutěže pro obce ve sběru drobných elektrozařízení a s naší většinovou nepodporou neprošla mimořádná nekoncepční dotace 500.000 pro obec Braškov na vzdělávání v oblasti tvorby územně plánovací dokumentace. Revokována byla též soutěž „My třídíme nejlépe 2014“, kde došlo k chybě – na 3. místě skončilo město Říčany, ne Beroun.

Schválena byla změna č. 1 Plánu investic, která spočívá v převodu akcí, které nebyly proplaceny v minulém roce a navýšení o 150 milionu na odložené financování pro kapitolu zdravotnictví. Z toho budou rekonstruovány třeba porodnice a dětská oddělení.

Ze zdravotnictví byly schváleny prostředky na poskytování služeb obecného hospodářského zájmu ve výši 226 mil. Kč, na vlastní oblastní nemocnice i na zařízení mimo ON (AT poradny, LPS) a přiděleny dotace na zajištění činností nehrazených z veřejného zdravotního pojištění (jako jsou záchytky; 4,9 milionu Kč) a na zajištění lékařské pohotovostní služby (5,25 milionu Kč). Schváleno bylo též předfinancování projektu modernizace záchranné služby v rámci programu IOP v hodnotě 68 mil. Kč. Projekt bude kofinancován z prostředků záchranky.

Pak se opět projednávala obec Doubravčice, která opakovaně chce, aby kraj přistoupil k obrovskému dluhu obce, jelikož si obec potřebuje půjčit na krytí investičních akcí další zdroje od banky a bez záruky jí banka nepůjčí. To jsme nepodpořili, pro bylo jen 30 zastupitelů, návrh neprošel.

Schválila se ale pravidla hospodaření klubů zastupitelů a i příspěvek z Fondu hejtmana obci Kamýk nad Vltavou na opravu nefunkční PS12 pro SDH. Podpořena byla i smlouva o spolupráci s Kladnem ohledně projektu e-government.

Z oblasti sociální se schválily smlouvy o zápůjčce na akce vybavení domova seniorů Uhlířské Janovice a Rakovník a rozdělení dotací na poskytování sociálních služeb na rok 2015. Dotaci obdrží všichni z roku 2014, druhé kolo bude v pololetí.

Z bloku kultury byl podpořen převod kostela v Bořanovicích-Pakoměřicích na Sponte – nadační fond. Původní vlastník totiž dostal v roce 2010 dotaci na jeho rekonstrukci a musí v pětileté době k majetkovým změnám mít souhlas zastupitelstva. Pak byly schváleny i změny zřizovacích listin Regionálního muzea Kolín a smlouva o zápůjčce Polabskému muzeu pro realizaci dostavby skanzenu v Přerově nad Labem.

2 body byly věnovány našemu zastoupení v Bruselu, jedním bodem jsme schválili likvidaci současné podoby a druhým vzali informaci o outsorcingovém řešení v podobě sdružení Access EU-EEIG.

Podpořena byla i dohoda mezi provincií Sichua z ČLR a naším krajem o založení přátelských regionálních vztahů.

Závěrečné body se věnovaly standardně přísedícím u krajského soudu, plánům práce výborů, změnám ve výborech a zprávě o činnosti Rady kraje.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama