MUDr. Svatopluk Němeček, MBA

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,1. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.02.2015 22:05:00

Jihočeské nemocnice jsou dobře a efektivně řízeny

Jihočeské nemocnice jsou dobře a efektivně řízeny

Jihočeský kraj řídí velmi dobře všechny své nemocnice a může být v tomto směru vzorem pro další regiony České republiky.

Řekl to ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček, který ve čtvrtek 26. února navštívil v doprovodu jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly českobudějovickou a jindřichohradeckou nemocnici, centrální základnu Záchranné zdravotnické služby Jihočeského kraje v Českých Budějovicích a lázně v Třeboni.

„Nemocnice České Budějovice patří jednoznačně mezi nejšpičkovější zdravotnická zařízení a svou úrovní se zcela určitě vyrovná i nejlepším fakultním nemocnicím,“ uvedl ministr a prozradil, že českobudějovickou nemocnici zná nejen jako lékař a ministr, ale také jako pacient. „V nedalekých Novosedlech nad Nežárkou mám chalupu a mohu tak být klidný, že pokud se stane něco mě, nebo mé rodině, bude o nás v této nemocnici vždy dobře postaráno,“ poznamenal Němeček.

Ministr zdravotnictví ocenil mimo jiné velmi dobře nastavený způsob fungování celé sítě jihočeských nemocnic. „Nemocnice jsou dobře řízené, mají jasnou strategii a kvalitní zaměstnance, s nimiž všechno stojí a padá. Nemocnice mohou mít špičkové přístroje a nejmodernější vybavení, pokud ale nemají také dobré lékaře, dobré sestry a další personál, tak nezmohou nic,“ zdůraznil ministr.

V posledních sedmi letech nemocnice investovaly do své modernizace celkem více než 4,2 miliardy korun. Tyto investiční zdroje byly kryty z vlastních zdrojů nemocnic, částečně z rozpočtu kraje a v hlavní míře pak z dotací Evropské unie. Zhruba polovina investic směřovala do stavebních akcí, druhá polovina pak byla vynaložena na nákup nového přístrojového vybavení a lékařských technologií. Cílem těchto investic je dlouhodobá snaha o dosažení co nejvyšší kvality a dostupnosti špičkové medicínské péče na jihu Čech.

„Slova pana ministra jen dokazují, že zdravotnictví je pro současné vedení Jihočeského kraje proritou a že se mu věnujeme. Veškerý vytvořený zisk je reinvestován zpět do nemocnic a lidem tyto nemocnice skutečně slouží,“ zdůraznil hejtman. Mezi hlavní témata jednání, kterého se zúčastnili i ředitelé všech osmi jihočeských nemocnic a primáři některých oddělení českobudějovické nemocnice, patřila například úhradová vyhláška, připravovaný zákon o takzvaných neziskových nemocnicích, odměňování za přesčasovou práci a s ní související naplňování dnes již platné evropské směrnice.

Jihočeské nemocnice - sumář

*Ročně je v nemocnicích založených Jihočeským krajem hospitalizováno více než 130 tisíc pacientů.

*Lékaři zde provedou více než 62 tisíc operačních zákroků a 2,03 milionu ambulantních vyšetření a léčebných výkonů.

*Loni se zde narodilo 6333 dětí.

*Nemocnice mají celkem 6074 zaměstnanců a jsou tedy největším zaměstnavatelem v Jihočeském kraji.

*Jihočeské nemocnice poskytují zdravotnické služby pro 640 tisíc obyvatel Jihočeského kraje a další tisíce občanů v sousedních regionech.

Údaje k roku 2013 – loňský rok ještě není uzavřen

*Jihočeské nemocnice dokázaly hospodařit beze ztrát a současně investovat i v roce 2013, kdy v důsledku restriktivní úhradové vyhlášky bývalého ministra zdravotnictví Leoše Hegera přišly na platbách od zdravotních pojišťoven meziročně o celkem 314 miliónů korun.

*Zatímco české nemocnice vstupovaly do loňského roku se ztrátou dvou miliard korun, ty naše uzavřely účetnictví roku 2013 s mírným ziskem.

*Při souhrnném obratu 6,369 miliardy korun dosáhly celkového zisku 37,006 miliónu korun po zdanění.
*Zisk byl reinvestován zpět do nemocnic. Udržet hospodaření všech nemocnic v černých číslech a současně pokračovat v nových investicích za již zmíněných podmínek škrtů můžeme považovat za úspěch.

*Zisku dosáhnou nemocnice i za loňský rok.

Investice

*Nemocnice v posledních letech investovaly do svého rozvoje celkem více než 4,2 miliardy korun.

*Tyto investiční zdroje byly kryty z vlastních zdrojů nemocnic, částečně z rozpočtu kraje a v hlavní míře pak z dotací Evropské unie.

*Rozvoj pokračoval i vloni. Příkladem může být zahájení výstavby nového Perinatologického centra v českobudějovické nemocnici za 200 miliónů korun, dokončení rekonstrukce západního křídla pavilonu chirurgických oborů v táborské nemocnici za přibližně 44 miliónů korun, dokončení dvouleté výstavby nového centrálního pavilónu D (188 mil. Kč), otevření nového urgentního příjmu (9 mil. Kč), otevření nové jednotky následné intenzivní péče (14 mil. Kč) a dokončení rekonstrukce pavilónu C za 32 miliónů korun, vše v jindřichohradecké nemocnici.

*Řada investic je v realizaci, další v přípravě. Například českokrumlovská nemocnice plánuje výstavbu nového pavilónu v proluce mezi budovami interny a chirurgie. V plánu je také komplexní rekonstrukce oddělení následné péče. Další investice směřují do modernizace přístrojového vybavení a lékařských technologií.

*Obecně by bylo možné říci, že investice do staveb a do přístrojů se pohybují v celkovém objemu přibližně 1 : 1.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama