David Pazdera

Marxismus je všemocný, protože je pravdivý.
  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,97. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.02.2015 18:10:04

Berlín a 20.konference Rosy Luxemburgové 2015

Berlín a 20.konference Rosy Luxemburgové 2015

Každý rok v polovině ledna se v německé metropoli odehrává velké množství politických akcí, o kterých česká ani slovenská celostátní režimní média vůbec neinformují, přestože jsou to události svým rozsahem zcela mimořádné.

Jedině mladí komunisté informují veřejnost o dění na této akci již léta zprávami o tom, že v Berlíně se konají pokroková setkání a mezinárodní demonstrace, kterých se pravidelně zúčastňuje 70, ale i 150 tisíc lidí. Dvakrát z toho vyšly tyto články v Haló novinách - jednou v článku "Berlín, rudý rudější" a jednou pod názvem "Rosa Luxemburgová bude žít!".

Tedy, v tomto zimním čase se komunistické a levicové organizace setkávájí v Berlíně k uctění památky dvou legendárních německých revolucionářů Rosy Luxemburgové a Karla Liebknechta, kteří byli v lednu 1919 mučeni a brutálně zavražděni (Rosa byla umlácena pažbou pušky), z fronty První války navrátivšími se, reakčními veterány, tvořícími ozbrojené polovojenské skupiny, tzv. "Freikorps". Vše kvůli zradě sociálnědemokratických předáků německé revoluce. Stejné zradě, která sebrala lidem práci, těsně po konci imperialistických jatek První války, socialistickém dokončení národních revolucí i v Čechách, na Slovensku, v Maďarsku a v mnoha dalších zemích Evropy. Lidem, kterým dala obrovskou naději bolševická revoluce v Rusku. Její protagonista, myslitel a revolucionář Lenin, zemřel 21.ledna 1924. Proto má berlínská demonstrace ve znaku L třikrát.

V autobuse z České republiky, vypraveném na tuto akci, letos výborem Komunistické strany Čech a Moravy (KSČM) Středočeského kraje, se kterým se tradičně přišel rozloučit předseda Odborového sdružení Čech, Moravy a Slezka (OS ČMS) a komunistický poslanec Stanislav Grospič, seděla pestrá směsice komunistických a levicových organizací. Zástupci různých okresních organizací KSČM a Klubu českého pohraničí (KČP) počínaje, přes členy mládežnických organizací - Komunistického svazu mládeže (KSM), Svazu mladých komunistů Československa (SMKČ), mládeže KS Španělska a vznikající mládeže KOMUNISTICKÉ STRANY ČESKÁ 21 (KSČ 21), konče tajemníkem KSČ 21 Vojtěchem Mišičákem, členem Ústředního výboru Komunistické strany Československa (KSČ) či vyslancem slovenské strany VZDOR-strana práce.

Po příjezdu do ubytovny německé strany Die Linke (Levice) jsme se prakticky hned vydali autobusem na prohlídku Berlína, ze které se v průběhu odpojila část mladých komunistů. Členové SMKČ se vydali na kulturně-politický večer organizovaný mládeží Marxisticko-leninské strany Německa (MLPD) Rebell a naše skupina, tvořená zástupci KSČ 21, VZDORU a ostravskými mladými komunisty se vydala na jubilejní 20. ročník "Rosa Luxemburg konference".

Pro tuzemce je až neuvěřitelné, jak může vypadat komunistická konference. Moderní centrum Urania, ve kterém se konference odehrává, profesionální ochranka, ale ne necitlivá jako v případě komerčních akcí, jakou u nás nepotkáte ani na koncertech hudebních "hvězd", či samotný průběh konference vysílaný na LED obrazovkách po celém centru, které bylo doslova přecpáno stánky jednotlivých organizací, na kterých bylo k dostání od komunistické literatury počínaje přes trička, hudební i audiovizuální nosiče, či materiály zaměřené na tu kterou světovou kauzu od Kurdů, přes Palestinu, až po politické vězně současného "svobodného" kapitalismu. Na samotném centru Urania je umístěna obří obrazovka, která zde v centru Berlína vyzývala kolemjdoucí k účasti na nedělní demonstraci a vzpomínkovém pochodu či informovala o odkazu revolucionářky Rosy Luxemburkové a předchozích konferencích. Podotýkám, že o konferenci je takový zájem, že i když lístky na ni stojí 8 eur, byly zcela rozebrány už odpoledne. Naše skupina byla na konferenci mimořádně vpuštěna jako součást Revolučního svazu přátel Ernsta Thälmanna, což je česko-německá organizace (jejíž jsme rovněž někteří členy), která zde měla jeden ze stánků v prvním ze sálů, kde se pořádala konference s, dle našeho názoru, kvalitními a moderními barevnými materiály, od kalendářů s odkazy v němčině a češtině na důležitá data našeho hnutí, až po odznáčky, vše vesměs upozorňující na život a dílo předválečného předsedy Komunistické strany Německa Ernsta Thälmanna, který byl zavražděn nacisty. Na konferenci samozřejmě nechyběl ani bohatý kulturní program, od kubánských hudebníků až po jednoho ze zpěváků skvělé komunistické rockové kapely Banda Bassoti. Zmínit je třeba i to, že občerstvení, které zde bylo možné zakoupit, bylo i pro nás z "chudé východní Evropy" za přijatelné ceny, narozdíl od cen na některých levicových akcích u nás. Účast na konferenci si troufneme odhadnout na minimálně pět tisíc, převážně mladých a lidí středního věku, spíše však více.

Mediální záštitu nad konferencí tradičně zajišťují noviny Unsere Zeit a Junge Welt, jejichž aktuální čísla byla, ostatně jako vždy, rozdávána zdarma v celém prostoru centra Urania. Jedná se o tisk, který dává na svých stránkách prostor vícero komunistickým stranám a organizacím a v Německu dosahuje miliónových nákladů.

V době, kdy na místo dorazila naše skupina, v ohromném hlavním konferenčním sále, pro rozhodně více než tisíc lidí, který byl zaplněn i kolem stěn, probíhala právě diskuse proti NATO, které bylo označeno za hlavní teroristickou organizaci na této planetě. Materiály proti NATO, od těch tištěných až po hrníčky či magnety, také celé akci dominovaly, stějně jako výzdoba, která byla celá, včetně protiválečných motivů, ve stylu Picassovy Guerniky.

Poté už se večer nachýlil a my museli vyrazit zpět na nocleh. Po návratu na ubytovnu Die Linke si ještě někteří z nás vyslechli z úst člena ÚV KSČ část jeho přednášky o situaci na Ukrajině, kde v nedávné době pobýval.

Po snídani jsme tedy vyrazili na tradiční mnohatisícovou mezinárodní demonstraci k uctění tří "L" a přidali se ke "vzpurnému" bloku MLPD a dalších členů ICOR (Mezinárodní koordinace revolučních stran a organizací), tentokrát např. i z Peru, který šel centrem průvodu a byl skutečně výraznou částí demonstrace.

Členové Rebell nazývají svoji činnost marx-leninskou rebélií. Vzrušující, revoluční a internacionální. Členové MLPD měli v rukou prapory se svým znakem, srpem, kladivem a knihou, členové Rebell, mimo svých zástav (mimochodem stejně jako stranické prapory byly označeny logem ICOR) měli v rukou bubny a před svým kontigentem nákladní auto, které hrálo revoluční muziku všech stylů a umožňovalo hovořit představitelům Rebell i pozvaným zahraničním organizacím z jeho korby. Vše uváděla, včetně zpěvu, předsedkyně Rebell, Lisa Gärtner. 

Společný věnec Rudých lišek (rovněž zde hojně zastoupené pionýrské organizace MLPD), Rebell, MLPD a ICOR byl, společně se všemi přítomnými zástupci organizací v ICOR, včetně zástupce VZDOR-strany práce, položen k monumentu na památku Rosy a Karla s tichou vzpomínkou.

Jedna věc ovšem vždy kazí dojem z celé piety. Dovedeme "pochopit" názorovou "tlačenici" v současném buržoazním režimu, ale nedovedeme pochopit, proč se právě naproti monumentu Rosy a Karla a pohřebišti význačných komunistů-antifašistů, mnohdy brutálně zabitých nacisty, postavil památník obětem "stalinismu", což je zcela nesmyslný pojem, vulgárně označený marxismus-lenismus. U tohoto pochybného, provokativního památníku, který je vlastně narušením každého pietního aktu u pohřebiště, se neustále napadají navzájem zástupci různých organizací, které se společně účastní demonstrace a piety za Rosu a Karla. To je zřejmě záměr a je zřejmé, koho.

Při sledování manévrů policejních jednotek kolem výše zmíněného podivného "památníku" jsme se setkali se zástupci okresního výboru KSČM Trutnov, kteří znovu přijeli do Berlína po vlastní ose a přespali u německých členů Revolučního svazu přátel Ernsta Thälmanna, s nimiž spojili svou aktivitu na celé berlínské manifestaci. Ti dorazili zanedlouho a s nimi jsme se opět vydali k hrobu komunistky, dcery Ernsta Thälmanna, Irmy Gabel-Thälmann, uctít, při krátkém pietním aktu památku této ženy, která šla ve stopách svého otce. Ostatně stejně jako jeho vnučka.

Patrik Havel, David Pazdera
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama