Ing. Jiří Paroubek

Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,49. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.03.2015 18:03:00

Rezort financí by měl rychle rozebrat, proč daně klesají

Rezort financí by měl rychle rozebrat, proč daně klesají

Denní tisk přináší dva měsíce po uzavření starého roku nepříjemné zprávy o vývoji daňových příjmů státu.

Meziročně dochází v prvních dvou měsících k nižšímu výběru daní o 26 miliard Kč (DPH o 20,9% méně; daň z příjmu o 24,6% méně; spotřební daň o 71,7% méně).Ministerstvo financí by mělo rychle rozebrat, co je příčinou například poklesu DPH i dani z příjmů. U DPH se zdá, že je věc v celku jasná. V závěru roku finanční úřady zablokovaly na svých účtech vratky DPH v těch případech, kde měly „pochybnosti“ o jejich oprávněnosti. Jedná se souhrnně o 11, 6 miliardy Kč a z nich se velká část vrátila tam, kde tyto vratky zaplatili.

A tímto byl zvýhodněn výběr DPH za rok 2014 a naopak znevýhodněn výběr daní v tomto roce. Ministerstvo financí a daňové úřady musí této vážné skutečnosti, tedy významnému meziročnímu poklesu daňových příjmů věnovat neprodleně velkou a trvalou pozornost. Pokud by se jednalo o dlouhodobý jev, bude vláda muset přikročit ke škrtům ve výdajové části státního rozpočtu. Tedy, pokud bude chtít dodržet rozpočtovaný deficit státu.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama