RNDr. Pavel Poc

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.03.2015 18:04:40

Pavel Poc otevřel v EP téma hasičů ohrožených rakovinou

Pavel Poc otevřel v EP téma hasičů ohrožených rakovinou

V Bruselu se dnes uskutečnila akce, která spojila klíčové aktéry z oblasti hasičských záchranných sborů v Evropě s poslanci Evropského parlamentu aktivními v MAC Group (Poslanci proti rakovině).

 Organizátorem akce a propagátorem tématu ohrožení hasičů karcinogenními látkami je místopředseda Výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin, český europoslanec RNDr. Pavel Poc
Setkání proběhlo ve spolupráci s Asociací evropských lig proti rakovině (ECL), organizací Fire Safe Europe (FSEU) zabývající se požární bezpečností budov a Evropskou aliancí hasičských odborových svazů (EFFUA). Akce měla za cíl především upozornit na vážná rizika vztahující se k práci hasičů, kteří po uhašení požáru a mnohdy záchraně lidských životů, musí následně bojovat za vlastní zdraví, a to proti rakovině. 
Nedávný průzkum ukázal, že jsou hasiči vystaveni mnohem vyššímu riziku výskytu rakoviny, než je tomu u běžné populace. Důvodem je jejich častější vystavení toxickým zplodinám kouře, které při zásahu dýchají, ale absorbují je i kůží nebo očima.  Právě proto se stala rakovina největším strašákem a hrozbou nejen pro hasiče v Evropě, ale po celém světě. 
Během dnešní akce kromě předložení vědeckých studií a důkazů o rostoucím výskytu rakoviny mezi hasiči zazněl také apel na zohlednění této hrozby v předpisech EU týkajících se požární bezpečnosti v budovách, které v současnosti dle účastníků semináře vysokou míru toxicity kouře přehlížejí. 
Europoslanec Pavel Poc k dnešní akci, kterou zorganizoval, uvádí: „Jsem rád, že jsem mohl jako místopředseda MAC Group toto zásadní téma v Evropském parlamentu otevřít. Trávíme 90% našeho času v budovách - bytech, kancelářích a školách - a to je také místo, kde se vyskytuje 90% požárů. Nejen nám, ale především hasičům, kteří jsou opakovaně vystavováni toxickému kouři, hrozí v případě požáru kromě akutního nebezpečí i vysoké riziko spojené s následným onemocněním rakovinou. Moderní stavby obsahují obrovské množství látek, které při hoření uvolňují rakovinotvorný kouř a není to nijak testováno ani klasifikováno. Dokonce na rozdíl od USA nebo Kanady státy Evropské unie včetně České republiky neuznávají rakovinu u hasičů jako nemoc z povolání. Je naléhavě třeba to změnit a přijmout opatření k záchraně lidských životů.“
Mezi řečníky vystoupili jak zástupci z vědecké branže, tak samotní hasiči, zaznělo i svědectví pacienta postiženého rakovinou. Všichni vyjádřili svůj pohled na možná řešení, byla představena prezentace zkušeností ze zámoří i návrhy, jak by mohli právě poslanci Evropského parlamentu ve věci zasáhnout a pomoci.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama