Ing. Jiří Paroubek

Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,49. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.03.2015 6:31:00

Guvernér Singer přiznal barvu

Guvernér Singer přiznal barvu

Guvernér ČNB Singer se dle deníku Lidové noviny staví nesouhlasně k přijetí eura, nevidí totiž v přijetí žádný význam pro českou ekonomiku.

Singer se konečně vyjádřil jasně, nevidí přijetí eura vůbec jako dobrý cíl neboť se domnívá, že eurozóna nezaznamenává dostatečný hospodářský růst a vůbec, má problémy. To je také možná jeden z důvodů, proč se Singer a celá Bankovní rada v listopadu 2013 svým rozhodnutím de facto devalvovali českou korunu. 

Tohoto rozhodnutí totiž nebude vůbec snadné se zbavit. Přitom faktický a rozumný směnný kurz mezi eurem a korunou je někde v rozmezí 18-20 Kč za Euro. Z toho hlediska se zdá postup ČNB v posledním roce a půl jako postup, který má zkomplikovat vstup ČR do eurozóny, tedy zkomplikovat přijetí eura.

Přitom občany bude nejvíce zajímat právě směnný kurz eura a koruny v okamžiku vstupu. Neboť podle tohoto kurzu se přepočtou nejen například ceny, zboží a služeb, ale také například úspory obyvatelstva. Ovšem česká vláda pod vedením B. Sobotky a A. Babiše nesvádí o rychlejší přijetí eura z ČNB žádný souboj.

Zechává věcem volný průběh a vůbec se nesoustřeďuje například na řešení strukturálního deficitu, jehož současná výše zabraňuje vstupu do eurozóny, protože se jedná o jedno z kritérií pro vstup.

Pravdu má prezident Zeman v tom, když říká, že je potřeba pustit do Bankovní rady ČNB jen takové lidi, kterým je jasná chybnost rozhodnutí z listopadu 2013 po devalvaci české koruny.




Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama