Mgr. Romana Žatecká

  • BPP
  • Česká Lípa
  • zastupitelka města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.03.2015 20:48:00

Do procesu sestavování rozpočtu jsme vnesli priority. Poprvé v historii

Do procesu sestavování rozpočtu jsme vnesli priority. Poprvé v historii

Sociální demokracie v České Lípě vede město poprvé v novodobé historii města. A má za sebou první úspěch: rozpočet, který připravila v koalici ČSSD+ANO+ODS+Uděláme pořádek v České Lípě, podpořilo 22 zastupitelů z 25 (tři se zdrželi).

„Tak silnou podporu námi navrženého rozpočtu považuji za úspěch a vyjádření souhlasu širšího politického spektra s našimi prioritami. V minulosti byl vždy rozpočet města jen hromadou příjmů a výdajů, bez jakékoli filozofie, podpořený v posledních letech jen těsnou většinou.

My jsme nyní poprvé sestavovali rozpočet na základě priorit, na kterých jsme se v koalici dohodli. A stanovili jsme je takto: sestavit vyrovnaný rozpočet, kontinuálně připravovat investiční akce po celé volební období a maximálně využít dotační prostředky EU a státního rozpočtu, transparentně rozdělovat finanční podporu do různých oblastí veřejného života v České Lípě. Zbývá ještě jedna priorita: nastavit proces sestavování i schvalování rozpočtu, jeho formální stránku. A stejně tak financování příspěvkových organizací a dalších společností městem zřizovaných.

Schválením práce na rozpočtu nekončí, čeká nás nastavení nového procesu přípravy, chci více odpovědnosti od ředitelů příspěvkových organizací města za rozvoj a „prodejnost“ jejich služeb. Také podoba rozpočtu musí být jiná, pro občany srozumitelnější, přehledná. Nemám co tajit, spíše naopak: chci se chlubit tím, že rozpočtu města Česká Lípa jeho občané rozumějí a vidí v něm svou ulici, své oblíbené akce, své školy atd. Prostě vědí, kudy město v tom kterém roce jde,“ říká starostka České Lípy Romana Žatecká (ČSSD). Město Česká Lípa s cca 38 tisíc obyvatel počítá letos s příjmy 537 milionů korun a výdaji 564 milionů korun. Protože předpokládá návrat 32 milionů z dotačních programů na investiční akce, bude rozpočet města v konečném důsledku přebytkový, a to o zhruba pět milionů korun.

V kulturním dotačním programu na letošní rok je tak k dispozici 1,5 milionu Kč, tedy o půl milionu korun více, než bylo původně navrženo, v dotačním programu pro oblast sportu je o 400 tis. Kč více – tedy 8,4 mil. Kč, částka pro dotační program v sociální oblasti se navýšila o téměř 1 mil. Kč na 1, 88 mil. Kč a ve fondu rady je o 150 tis. Kč více, tedy 500 tis. Kč.

Na investiční akce má město v rozpočtu vyčleněnou částku zhruba 107 milionů korun. Prioritou jsou investice do snížení energetické náročnosti budov škol, investice do oprav střech školních budov, do oprav kulturních a sportovních zařízení. Investovat město bude také do výstavby nových chodníků a oprav zastávek MHD, peníze se přisypaly také na obnovu veřejného osvětlení či posilovacích prvků na dětských hřištích ve městě.

„Budeme zaměstnávat pracovníky na veřejně prospěšné práce a také lidi na vytvořených společensky účelných pracovních místech, v rámci kterých zaměstnáme primárně mladé lidi bez praxe či naopak občany starší 55 let,“ doplnila Romana Žatecká.

Po komunálních volbách v říjnu 2014 převzalo nové vedení města (zvolené 10. listopadu 2014) rozpracovaný rozpočet města Česká Lípa pro rok 2015, který byl k tomuto datu navržen se schodkem cca 70 milionů korun. Součástí seznamování s tímto návrhem tedy byly především rozsáhlé revize s cílem minimalizovat schodek a sestavit rozpočet vyrovnaný. Na revizi návrhu rozpočtu města pro rok 2015 pracovalo vedení města a finanční výbor - dne 4. února 2015 doporučil finanční výbor zastupitelům města předložený návrh schválit, a to hlasy všech přítomných, následně se dne 16. února 2015 s návrhem rozpočtu seznámila Rada města Česká Lípa a rovněž ho jednomyslně doporučila zastupitelům schválit.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama