Ing. Jiří Paroubek

Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,49. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.03.2015 15:31:00

Serióznost argumentů. Zemanovi se nějak nedaří...

Serióznost argumentů. Zemanovi se nějak nedaří...

Je vůbec otázkou, zda se prezident republiky jako ústavní prezident má plést do denního výkonu politiky vlády. Jsem přesvědčen, že nikoliv.

Nečil to rozhodně ani T. Masaryk, už vůbec ne po svém návratu do republiky v roce 1945 E. Beneš a jako prezident tak prakticky nečinil ani V. Havel.

Bohužel M. Zeman ke své vlastní škodě se vyjadřuje sice výběrově, ale prakticky ke všemu. Je to pelmel nejrůznějších vyjádření. Já bych mu doporučoval, čehož zřejmě schopen, aby změnil styl práce. Měl by se pokusit o to, věnovat svou pozornost především morálně- duchovnímu vedení země, tak jak to dělá například německý prezident J. Gauck. A koneckonců i třeba rakouský prezident H. Fischer, s nímž má M. Zeman velmi srdečné osobní vztahy. I těmto pozoruhodným osobnostem mezinárodní scény, jakými jsou Gauck a Fischer, se občas samozřejmě přihodí podobný lapsus, který se stal Zemanovi v případě údajného adoračního výroku F. Peroutky vůči A. Hitlerovi.

Myslím, že prezident by měl umět být také velkorysý, což pravda není zrovna Zemanova profilující vlastnost, a měl by nahlas připustit, že v období od října 1938 do okupace zbytku čs. státu v březnu 1939 Německem, podobné výroky mohli říkat i jiné, určitě zajímavé, osobnosti první republiky. Důvodem byla obrovská frustrace těchto lidí, přesvědčených demokratů, spojených s první republikou po pádu tohoto státu v důsledku bezprecedentní zrady západních spojenců.

Nasazovat dnešní morální měřítka na tehdejší dobu prostě nelze. Kdo je statečný teď, nemusel by být statečný tehdy. Pokud F. Peroutka, jak se zdá, onen adorační výrok na adresu A. Hitlera nepronesl, měl by se M. Zeman za nepřesnost veřejnosti omluvit, je to lidské.

V dnešním denním tisku se objevuje hodnocení dnešní vlády, její kritika z úst M. Zemana. Např. v důsledku toho, že za poslední rok nebyl postaven v ČR ani kilometr nové dálnice, M. Zeman o tom říká: „ A bohužel tady se už vláda nemůže vymlouvat na své předchůdce“. Jsem stejně jako M. Zeman bývalým předsedou vlády a chci říci na konto současné vlády, že v této věci se naopak ještě pár let může „vymlouvat“ na své předchůdce, tedy na Topolánkovu vládu, Nečasovu vládu i vládu politických přátel M. Zemana, v níž na ministerstvu dopravy řádil naprosto neschopný ministr Žák. M. Zeman přece musí vědět, že liniové stavby, jako jsou dálnice, se zajišťují zhruba 5-6 let dopředu. Je potřeba zajistit územní dokumentaci, projektovou dokumentaci, výkupy pozemků, ale také výběrová řízení na projektovou dokumentaci a zejména na zhotovitele stavby. Když jsem končil ve funkci premiéra, zanechala má vláda bohatý zásobník stavebních projektů následující vládě. Za Nečasovy vlády byl prakticky celý proces přípravy dálničních staveb, zejména díky zcela neschopnému ministru Bártovi, kompletně zastaven.

To jsou přece fakta, která i M. Zeman musí znát. Měl by argumentovat, zejména jako prezident, velmi seriózně a nikoliv účelově střílet od boku. Naopak s argumentem, když upozorňuje na špatný výběr daní v počátku tohoto roku, má nejspíš pravdu. Je to jistě otázka odborné diskuze, ale takové upozornění není špatné. Spíše bych je ale čekal od premiéra a ne od prezidenta, který by ve vlastním zájmu měl být vzdálen od denního výkonu politiky. Ostatně za měsíc či dva může výběr daní vypadat úplně jinak, než vypadá v prvních dvou měsících. Tedy mnohem příznivěji. Dva měsíce jsou příliš krátká doba na posuzování výsledků daňového výběru.

Zkrátka přimlouvám se, aby prezident republiky šel příkladem, pokud jde o serióznost a kvalitu své argumentace. Jak se zdá, M. Zemanovi se to dost často nedaří.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama