ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.03.2015 8:57:06

Práce na Památníku národního útlaku a odboje v Panenských Břežanech jsou v plném

Práce na Památníku národního útlaku a odboje v Panenských Břežanech jsou v plném

Barokní Horní zámek v Panenských Břežanech se podle záměru Středočeského kraje stane Památníkem národního útlaku a odboje.

Areál prochází už více než půl roku rekonstrukcí. Kraj na svůj projekt získal dotaci z dotačního titulu Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF). „Opravy zámku budou stát 30 milionů korun a provádí je společnost MTStav Příbram,“ řekl hejtman Středočeského kraje Miloš Petera (ČSSD) a dodal: „v  tuto chvíli již byly provedeny restaurátorské průzkumy vnitřních omítek a dochované sádrové výzdoby včetně památkově hodnotných dřevěných prvků interiéru. V zámku se začaly bourat příčky a v suterénu byly otlučeny omítky a vyčištěn prostor bývalé kotelny.“

Ve venkovních prostorách zámku provedli pracovníci dodavatelské firmy demolici provozních objektů a izolaci zámku. Po vybudování svodů dešťové kanalizace se mohlo začít a úpravami terénu a výstavbou základů pro obvodovou zeď. Rekonstrukce zámku má být dokončena v druhé polovině letošního roku, poté začnou práce na vnitřních expozicích.

Vznikne zde multimediální expozice s vizuální 3D prezentací protifašistického odboje, která bude spolu s Lidicemi a Terezínem tvořit jakýsi trojúhelník paměti národa období II. světové války. „Mimo zmíněné expozice bude výstava obsahovat i část věnovanou historii zámku. Budou zde probíhat besedy, přednášky, diskuse či pietní akce,“ popsal využití nové krajské kulturní instituce radní Zdeněk Štefek. Památník se podle záměru kraje stane i významným turistickým cílem a nově k němu povedou také žlutá turistická značka a cyklostezka. 

„Mimo tento evropský projekt investuje kraj i do okolí zámku - rekonstrukcí prochází zahrada včetně vodních děl a také Santiniho kaple sv. Anny. Opravou projde omítka fasády i interiérů. Restaurovány budou malby a kování,“ popsal radní Zdeněk Štefek.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama