Gabriela Hubáčková

  • KSČM
  • Ústí nad Labem
  • zastupitelka města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,84. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.03.2015 18:31:00

Školné pro vyjmenované obory by bylo diskriminační

Školné pro vyjmenované obory by bylo diskriminační

Musím být zásadně proti vyjádření pana prezidenta Zemana o zavedení školného na humanitních oborech. KSČM od počátku odmítá jakékoliv návrhy na školné na vysokých školách, jako zásah do rovného práva občanů na vzdělání.

Odmítáme jakékoliv nerovné formy či diskriminaci týkající se studia na VŠ. Nerovnost v počtu absolventů humanitních a technických oborů je výsledkem neplánování všem minulých vlád a nekompetentností jednotlivých ministrů. Což potvrdila i výroční zpráva České školní inspekce. Za jak dlouho by se právem ozvaly dotčené školy, že je to nespravedlivé? Mám to chápat tak, že je to opět příprava na diskuzi ohledně plošného školného?

Nevím, jaký smysl má, aby někdo, kdo nerozumí technickým vědám, byl nucen je tento obor studovat jen proto, že je z chudších poměrů. Student se bude trápit, pravděpodobně nezvládne dostudovat, a pokud to zvládne, tak své další uplatnění bude vykonávat špatně.

Mnohem lepším řešením by bylo udělit technickým oborům výhodu, která nebude na úkor ostatních namísto postihu humanitních oborů.

Domnívám se, že tento krok by odradil od vysokoškolského studia celou řadu velmi talentovaných mladých lidí. Jde o právo na rovný přístup ke vzdělání, které se týká všech lidí. I ten, kdo sám toto právo nevyužil, musí mít zájem, aby platilo pro jeho děti, až se budou rozhodovat o své budoucnosti. I proto předložili poslanci KSČM novelu vysokoškolského zákona o zvýšení sociálního stipendia.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama