Ing. Kateřina Konečná

Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • KSČM
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,56. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.03.2015 14:42:45

Orwell by se divil. Jeho Velký bratr je dnes realitou!

Orwell by se divil. Jeho Velký bratr je dnes realitou!

„Nic nepatřilo člověku osobně, kromě několika kubických centimetrů uvnitř jeho lebky.“ Přesně tuto větu nalezneme v románu George Orwella s názvem 1984.

96 800x600 Normal 0 false false false CS JA X-NONE

Ten byl dříve považován jako zrcadlo nastavené tehdejším reálně-socialistickým režimům. Už ve své době se jednalo o hrubou dezinterpretaci tohoto díla, neboť Orwell – sám silně levicového smýšlení – jej namířil také proti všudypřítomnému dohledu. Nedávno jsem narazila na titulek, který říkal, že pokud máte u sebe zapnutý mobil, jste sledováni, což mi myšlenky George Orwella připomenulo. Mobilní telefon totiž v podstatě plní roli Velkého bratra v dnešním světě. No, jen si zkuste představit, že by se vaše telefonní hovory, SMS, ale také e-maily nebo informace o vašem pohybu objevily na veřejnosti. Už tyto informace jsou velice citlivé, jelikož by nebyl problém zjistit na jejich základě například, s kým se stýkáte. Pokud by ovšem byly spojeny s dalšími databázemi, jednalo by se o přelomový zásah do života jedince, jehož by samozřejmě mohly využít různé skupiny, které by z nich profitovaly.

Samozřejmě nejen telefon je odborník ve sbírání informací o svém majiteli. Není tajemstvím, že velmi podrobnou databázi si o účtech majitelů vede též společnost Facebook či největší internetový vyhledávač Google, o nichž jsem psala nedávno. Ochrana spotřebitelů byla jednou z priorit programu KSČM ve volbách do Evropského parlamentu, proto i v těchto případech se budeme na jeho půdě maximálně snažit, aby veškerá data o uživatelích byla maximálně chráněna. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama