Mgr. Marta Semelová

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,62. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.03.2015 12:25:26

Marta Semelová: Hra USA na četníka už stála dost životů

Marta Semelová: Hra USA na četníka už stála dost životů

Rozhovor s Martou Semelovou, poslankyní Parlamentu České republiky.

Jak se vám pozdává manifestační průjezd amerického vojenského »dragounského« konvoje Českou republikou?
Vůbec ne. Podle mého názoru tady nemají vůbec co dělat. Namísto zklidňování situace a mírového jednání eskalují napětí a ještě to arogantně nazývají »demonstrací síly«. Naprosto nechápu ty, kteří buď poníženě skloní hlavy a dělají, co jim USA nařídí, či dokonce jásají nad průjezdem a utíkají americké vojáky vítat. Copak nemají kapku lidské a národní hrdosti?

Příznivci NATO tvrdí, že umožnit průjezd amerických vojáků je to nejmenší, čím může Česká republika prokázat podporu paktu, jehož je členkou. Co vy na to?
Nevím, proč bychom měli podporovat vojenský pakt v rozdmýchávání válečného konfliktu a hazardování se světovým mírem. Je to naprosto zvrácené. NATO mělo být dávno zrušeno. Kam přijde, tam se zabíjí. Doplácí na to civilní obyvatelstvo, ženy, děti.

Ministr obrany Martin Stropnický velmi okatě vyzýval naši veřejnost, aby pochopila smysl konvoje a přijala jej, a dokonce se vemlouval i směrem k novinářům, aby dokázali událost správně uchopit. Proč vlastně USA potřebují dokázat zrovna Čechům, kdo je ve světě a Evropě pánem?
Ministr Stropnický asi nechápe smysl názvu ministerstvo obrany. Zaměňuje obranu vlasti za obranu cizích zájmů. Jeho poklonkování americkým vojákům uráží každého normálního člověka. Odmítám přijímat tezi, že by měl být ve světě a v Evropě nějaký pán. Hra USA na světového četníka už, myslím, stála dost životů.

AntiNATOvské síly u nás chystají na zítřek, sobotu, do Prahy na Václavské náměstí protestní akci. Čím bude výjimečná?
Mělo by jít o široký protest, v němž spojí síly nejrůznější politické subjekty, hnutí, iniciativy i jednotliví občané, kterým není lhostejné, že se přes naše území přesouvá konvoj amerických vojáků. V tuto chvíli je třeba vnímat, přes všechny jiné názorové rozdíly, to, co nás spojuje. 

Hovoříte o širokém protestu. Napadá mě paralela s jednotnou lidovou frontou ve třicátých letech, tehdy proti fašismu. Přijala byste takové přirovnání?
Přesně tak. Je nesmírně důležité, aby se nás v sobotu na Václavském náměstí sešlo co nejvíc. Z Prahy, ze středních Čech i z ostatních míst naší země. To není záležitost jen hlavního města, to je záležitost nás všech, ať jsme odkudkoliv. Proto vyzývám naše členy, naše sympatizanty, aby přišli či přijeli v co největším množství vyjádřit svůj odpor proti této nehoráznosti. Na místě bude možnost podepsat petice. 

Svou akci pořádají v Praze také příznivci amerického konvoje. Nemůže dojít k nějakým provokacím, střetům, které by onen občanský protest mohly znevážit?
Můžeme očekávat, že budou snahy tento společný protest rozdělit, že budou přítomni provokatéři, že přijdou i ti, kteří nad průjezdem jásají, a budou chtít naši společnou protiválečnou akci narušit. Je jim totiž jasná stará známá pravda, že v jednotě je síla, a proto budou dělat všechno možné jen proto, aby mezi nás vnesli spory. Tyto jejich snahy je třeba jednoznačně odmítnout.

Co radíte lidem, kteří žijí na trase konvoje a chtějí s ním vyjádřit nesouhlas?
Aby ho jasně a slušně vyjádřili. Naši politici i vojáci USA musí po celé trase vidět, že je tady nechceme!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama