Ing. Miroslav Kalousek

  • TOP 09
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,14. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.03.2015 19:40:00

Patříme k Západu

Patříme k Západu

Měli bychom si spíše položit otázku, proč je dnes téma amerického konvoje v české společnosti tak vyhrocené.

V posledních dnech jsme mohli sledovat, jak se k průjezdu amerických vojáků postavila polská veřejnost. Poláci se jednak v drtivé většině chovali k Američanům jako k přátelům a zároveň šlo takřka o normální věc. Žádný problém.

Proč tedy my Češi prožíváme průjezd konvoje jako dilema? Protože tu na rozdíl od Polska máme relativně silnou proruskou lobby a ruský vliv na naše domácí dění je nesrovnatelně silnější. V naší společnosti totiž zároveň dochází ke zpochybňování celého konceptu západní demokracie a vazeb na Spojené státy a další země Severoatlantické aliance.

Čelíme tu bez nadsázky velmi zákeřnému útoku na základní hodnoty, které nám ještě před pěti lety přišly nezpochybnitelné. Svobodná společnost, občanská a lidská práva, rozdělení moci, parlamentarismus.

Jestliže jsme se po pádu komunismu rozhodli, že se jako sebevědomý národ z vlastní vůle vydáme na cestu do struktur civilizovaného Západu a jestliže jsme dosáhli přijetí do rodiny demokratických zemí, tak to byl náš největší a nejmoudřejší výkon v nejnovější historii. Přihlásili jsme se tím k dodržování principů svobody, plurality, lidských práv a dodržování smluv. A na tom musíme nyní, ve zhoršených podmínkách, trvat. Nikoli proto, že tím někomu sloužíme. To je absolutní výmysl a zlá lež. My se ke klubu západních demokracií a k principům, na nichž toto společenství stojí, hlásíme proto, že je to náš národní zájem. Jak z hlediska naší bezpečnosti, tak z hlediska našich demokratických ideálů a víry v dobrou budoucnost naší země.

Navíc v této nestabilní době a v našem senzitivním regionu na východní hranici západního světa nemůžeme stát jako nazí v trní bez silných spojenců.

Miroslav Kalousek, 1. místopředseda TOP 09

Vyšlo v časopise Týden.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama